Eláruljuk, hogyan készül a legfinomabb grízes tészta
2024. február 26. 09:05
Olvasási idő: 3 perc
grízes tészta
Vágólapra másolva!
A grízes tészta nagyon megosztó étel, hiszen valaki rajong érte, míg mások rá sem bírnak nézni erre az édes-sós fogásra. Hozunk most egy újító ötletet, és bízunk benne, hogy ennek tudatában mindenki ad neki még egy esélyt.
Aki azok táborát erősíti, akik a menzán mindig repetáztak a grízes tésztából, azoknak most mutatunk egy villámgyors és bombabiztos alapreceptet, ami alapján 30 perc alatt simán összedobhatjuk a lekváros-porcukros finomságot - némi extrával!
Az közismert, hogy a grízes tésztának a házi baracklekvár áll a legjobban, de van itt még valami, ami viszont a lekvár mellé passzol tökéletesen, és ez a dió.
Itt az ideje, hogy kipróbáljuk! Íme a recept:
Grízes tészta
Hozzávalók:
12 dkg búzadara
2,4 dl forró víz
40 dkg széles metélt / nagyi házi tésztája
7 dkg kacsazsír (használhatsz vajat is)
2 kk. só
1 marék dióbél
házi baracklekvár, porcukor
Elkészítése:
Pirítsuk meg a búzadarát a kacsazsíron egy serpenyőben. Folyamatosan keverjük, amíg aranybarna nem lesz. Vegyük le a tűzről és öntsük fel forró vízzel. Keverjük el és fedjük le, várjuk meg, amíg magába szívja a folyadékot a dara és megfelelőre párolódik.
Melegítsük elő a sütőt, majd a diót sütőpapírral bélelt tepsiben pirítsuk meg. Hagyjuk kihűlni és késsel aprítsuk fel.
A tésztát forrásban lévő sós vízben főzzük meg. Szűrjük le és forgassuk bele a pirított búzadarába
Tálalhatjuk lekvárral és a dióval a tetején, majd hintsük meg egy kis porcukorral is.
Ha további, finom receptekre kíváncsi, keresse fel a Mindemegette portálját!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!