Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus - hallhatjuk gyerekkorunk óta a jól ismert közmondást, amiben sok igazság van.
Akik rendszeresen későre időzítik az utolsó étkezésüket, hajlamosabbak akár több száz plusz kalóriát bejuttatni a szervezetükbe, különösen, hogy sokan az esti filmezést sem tudják elképzelni egészségtelen nassolnivalók nélkül.
De mégis milyen káros következményekkel járhat, ha egyre későbbi időpontra tolódik a vacsora ideje?
A legvalószínűbb, hogy szembe kell néznünk néhány pluszkilóval,
hiszen az este elfogyasztott kalóriákat már nincs ideje feldolgozni a szervezetnek - kivéve, ha beiktatunk egy késői edzést. Az enyhe túlsúly pedig könnyen elhízáshoz vezet, ha nem kapunk észbe időben.
A túl késői étkezés emellett
növeli az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a rák, emellett gyomorpanaszokat és anyagcsereproblémákat okozhat.
Emellett sokan tapasztalhattuk már, hogy ha késő este jól bevacsorázunk,
rosszabbul alszunk, sőt, esetenként rémálmok is gyötörhetnek bennünket.
A kialvatlanság pedig rossz hatással lehet a másnapi hangulatunkra, teljesítményünkre.
A legjobban tesszük épp ezért, ha lefekvés előtt 2-3 órával már nem eszünk semmit.
Ez persze nem egyenlő azzal, hogy este 6 után egy falatot sem ehetünk - hacsak nem 8-9 órakor lefekszünk - de igyekezzünk legkésőbb este 9-ig befejezni a vacsorát még akkor is, ha későn térünk nyugovóra.
Érdemes emellett a könnyebb fogásokat előnyben részesíteni, figyeljünk arra, hogy
vacsorára már ne fogyasszunk magas zsír-és szénhidráttartalmú élelmiszereket, ehelyett válasszunk sovány húsokat és tejtermékeket, halat, tojást, párolt és nyers zöldségféléket.
Természetesen nem tragédia, ha egy-egy kivételes alkalommal későbbre tolódik a vacsora, vagy megengedünk magunknak néhány kevésbé egészséges fogást, de fontos, hogy a mindennapok során tartsuk magunkat a korábbi időponthoz, és a helyesen összeválogatott ételekhez.