Laktató, finom, tartalmas leves, melynek céklából készült, piros változata sokak fülében ismerősen csenghet - leginkább a szomszédos szláv településeken élők számára. A fehér borscsleves azonban
kifejezetten lengyel specialitás, leginkább húsvét vasárnap fogyasztják. Általában azokból a hagyományos húsvéti alapanyagokból készül, amelyeket előző nap egy kosárban elvisznek a templomba megszentelni.
Rendszerint kerül bele sonka, kolbász és szalonna, amelyek a bőség jelképei, kenyér, ami Krisztus szimbóluma, sajt és vaj, ami a böjt végét, a megváltást jelenti, főtt tojás, ami a megújulást szimbolizálja, emellett torma is, amely a krisztusi szenvedésre, a kereszten kapott savanyú borra utal. A levest emellett sózzák, amely a helyiek szerint megóv a kísértéstől, és a "Ti vagytok a föld sója" bibliai idézetre is utal.