A tökéletesen ropogós amerikai csokis keksz 6 titka
2024. május 04. 07:36
Olvasási idő: 5 perc
Vágólapra másolva!
Az amerikai csokis keksz, eredeti nevén a chocolate chips cookie, nem véletlenül ilyen népszerű világszerte: ez az egyszerűen és gyorsan elkészíthető, két harapással befalható finomság megédesíti a mindennapokat. Süssünk belőle nagy adagot, hogy mindig legyen belőle tea, kávé, kakaó mellé, vagy, ha egyszerűen csak ránk tör az édesség utáni vágy! Máris mondjuk, hogyan lesz százszor jobb, mint a bolti!
Bár a bolti csokis kekszek is finomak tudnak lenni, azért mint mindenből, ebből is a házi a legjobb. Mutatjuk, hogyan készül a gyerekek és felnőttek egyik legnagyobb kedvence, az amerikai csokis keksz, azaz a chocholate chips cookie, és rögtön adunk is néhány tippet a tökéletes végeredményhez.
6+1 tipp a tökéletes amerikai csokis kekszhez
Minél magasabb a fehér cukor aránya a barnáéhoz képest, annál ropogósabb lesz a keksz.
Néhány grammal megnövelhetjük a receptben előírt vajmennyiséget is, hogy ropogósabb cookie-t kapunk
A száraz hozzávalókat fakanállal vagy spatulával forgassuk a nedves masszába, és csak addig keverdjük, amíg éppen összeáll a tészta.
Sütés előtt tegyük be a masszát a hűtőbe 1-2 órára. Ezalatt a beledolgozott vaj megkeményedik, ami tömörebb textúrát eredményez.
Az evőkanállal adagolt tésztahalmokat nyomkodjuk laposabbra, hogy jobban átsüljenek.
Melegítsdük elő a sütőt 200 fokra, és süssük a kekszeket 9-10 percig. Minél forróbb a sütő, annál ropogósabbra sül a keksz. A ropogós cookie azonban könnyen kiszárad, ezért figyeljük az órát: általában 10 perc elég! Miután kivettük a sütőből, még keményedik.
+1: A cookie frissen a legfinomabb és rendszerint gyorsan el is fogy. Ám ha marad pár darab, akkor fém süteményes dobozban a legjobb tárolni. Kevésbé szárad ki, ha egy szelet kenyérrel együtt csomagolod el.
Amerikai csokis keksz – alaprecept
Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 ek sütőpor
1 csipet só
12 dkg szobahőmérsékletű vaj
6 dkg cukor
6 dkg barna cukor
1 db tojás
20 dkg étcsokoládé pasztilla
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
A vajat habosítsuk ki a cukrokkal, majd adjuk hozzá a tojást és keverjük el benne.
Végül keverjük bele a lisztkeveréket és fél pingponglabda nagyságúra adagoljuk ki egy sütőpapíros tepsire.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt süssük meg. Ha kihűltek a kekszek, rögtön ehetjük is. Légmentesen lezárva el is tehetjük.