A rosszul elkészített kebab az egészségre veszélyes mikroorganizmusokat, és élősködő lárvákat is tartalmazhat
- figyelmeztetett Oksana Mikhaleva endokrinológus és táplálkozási szakértő.
A szakértő szerint a nem megfelelően elkészített kebab legnyilvánvalóbb veszélye a szalmonella és az E. coli fertőzés veszéle. Mikhaleva pontosította, hogy ezek a mikroorganizmusok a gyomor-bél szakaszra hatnak, és súlyos szövődményeket okoznak az immunhiányos embereknél, ami akár vérmérgezéssel is végződhet.
Mihaleva azt is megjegyezte, hogy a nyers hús különböző paraziták lárváit tartalmazhatja. Elmondása szerint a sertés- és marhahúsos ételek elkészítésénél különös gondossággal kell eljárni.
A táplálkozási szakértő emellett arra is figyelmeztetett, hogy a nyers hús rosszul emészthető. Hosszú ideig marad a gyomorban, majd a bélszakaszban is, és leterheli az emésztőrendszert. Emiatt hányinger, székrekedés vagy hasmenés is előfordulhat.
Több naptól több hétig is eltarthat, amíg az emésztés helyreáll egy rossz étkezés után
- mondta Mihaleva a lenta.ru-nak adott interjúban.
Ahogy az Origo is beszámolt róla, óriási hibát követ el, aki megmossa a nyers csirkehúst. Fagyasztott makréla miatt halt meg egy kislány és nagymamája Romániában. Ételmérgezést kaptak a rabok egy angol börtönben.