A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos, általában tenger- és folyópartokon él. Már az ókori egyiptomiak, illetve görögök is ismerték, és főleg gyógyhatásai miatt fogyasztották. Innen ered a spárga hivatalos neve, az asparagos, mely görögül fiatal hajtást, rügyet illetve nyelet jelent.
Először a rómaiak tekintettek rá élelmiszerként, főként előételekben fogyasztották.
A spárga Magyarországon is őshonos növény, ám tudatosan csak a 15-16. században kezdték termeszteni.
Vannak olyan országok ahol csak az utóbbi 100 évben kezdett elterjedni, Japánban, Hongkongban és Szingapúrban például nemrég vált népszerű exportnövénnyé.
A spárga szezonja körülbelül április végétől júniusig tart. Termesztése igen bonyolult, szüretelési ideje rövid. Első igazi termését a szüret utáni negyedik évben hozza. Talán ez az oka annak, hogy egykor csak a leggazdagabbak asztalán fordult elő, és mai napig elég borsos ára van, de szezonban mégis megéri megkóstolni 1-2 alkalommal, hiszen remek fogások készíthetők belőle, nem beszélve arról, hogy milyen egészséges.
A spárga finom, kalóriaszegény, mégis igazi energiabomba, hiszen tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Enyhe vízhajtó és méregtelenítő hatással rendelkezik, ezért jót tesz a keringési rendszer és a vesék működésének, egyesek szerint az érszűkület ellen is hatásos. Purintartalma azonban viszonylag magas, ezért köszvényre hajlamos emberek számára csak mértékkel ajánlott fogyasztani.
A spárga ideális fogyókúrás étel, ugyanis több mint 90 százalékban vízből áll, és 10 dekánként mindössze 20 kalóriát tartalmaz. Szénhidrátot és zsírt alig, viszont rengeteg fehérjét és rostot tartalmaz.
Magas aszparginsav-tartalommal rendelkezik, amely támogatja az idegrendszer egészséges működését, kimerültség, hangulatingadozások ellen hatásos gyógyír.
A spárga emellett bővelkedik káliumban, foszforban, kalciumban, magnéziumban és vasban, vitaminok közül kiemelkedő mennyiségű A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint, illetve folsavat is tartalmaz.
A friss spárgát alapos mosás és tisztítás után akár nyersen is bátran fogyaszthatjuk.
A piacokon, zöldségeseknél általában háromféle spárgát árulnak: fehér-lila- és zöldspárgát. Egzotikus fűszer- és zöldségboltokban azonban időnként egy negyedik típussal is találkozhatunk, melyet thai spárgának szokás nevezni, amely vékony, zöld sípokkal rendelkezik. Tulajdonképpen a zöldpárga egyik fajtája. Főleg ázsiai, keleties fűszerezésű ételekben szokás használni.
A három szokványosabb spárgafaj közül Európában a fehérspárga a legnépszerűbb.
Íze kellemes, lágy, édeskés, azonban sokkal kevesebb benne a vitamin, mint markánsabb aromájú zöld társában. A fehérspárgát a csúcsától a végéig meg kell hámozni, különben élvezhetetlenül keserű íze lesz a belőle készített fogásnak, a fás szárvégeket pedig le kell vágni vagy tördelni feldolgozás előtt.
A zöldspárga napfényes területen nő, ennek köszönheti élénk színét. Kellemes, friss ízű ez is, azonban kevésbé édeskés, mint a fehér, inkább jellegzetes, fűszeres.
Ez a típus hasonlít leginkább a spárgafajták ősére, a vadspárgára. Sokkal tápanyagdúsabb, mint fehér társa, C-vitaminokban és karotinban rendkívül gazdag.
A zöldspárgát a fehérrel ellentétben nem muszáj meghámozni - különösen, ha igazán zsenge példányról van szó - elég, ha a fás szárrészét letörjük.
A lilaspárga íze a zöld és a fehér típus között helyezkedik el: a fehérnél erősebb, markánsabb aromákkal rendelkezik, viszont lágyabb, mint a zöld változaté.
Enyhén gyümölcsös mellékíze van, ami magas flavonoidtartalmának köszönhető. Növekedés közben csúcsai kissé kibújnak a földből, így nyeri szép, halványlila színét. Ugyanúgy szokás felhasználni, mint fehér rokonát.
A spárgából számos ínycsiklandó étel készíthető, ezért használjuk ki minél jobban a szezonját, belecsempészhetjük
rántottába, muffinba, krémlevesbe, isteni quiche készíthető belőle, ami egy tojásalapú francia lepény. Azonban párolva vagy grillezve is nagyon finom, sőt - ahogyan említettük - zsenge állapotában nyersen is isteni íze van. Fogyaszthatjuk különféle mártogatósokkal,
népszerű fogás például a párolt vagy sült spárgasípok hollandi mártással.
Mutatunk két népszerű receptet, ami talán a legjobb dolog, ami spárgából készülhet. Mindkettő igen egyszerű, kezdő háziasszonyok is könnyedén elkészíthetik.
Elkészítés:
Hámozzuk meg vékonyan a spárgát, majd szeleteljük fel 2-3 centis darabokra. Pucoljuk meg a hagymát, vágjuk apróra, majd pirítsuk meg margarinon. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt spárgát, az aprított petrezselymet, majd szórjuk meg a liszttel. Öntsük fel házi vagy leveskockából készült alaplével, ízlés szerint ízesítsük fűszerezzük némi sóval, fehérborssal. A spárga körülbelül 15 perc alatt megpuhul, ezt követően turmixoljuk le, s tegyük vissza a tűzre. Adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük még néhány percig. Cipóban, reszelt sajttal tálalva a legfinomabb.
Elkészítés:
A spárgák fás szárát törjük le, mossuk meg őket, majd helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymaporral. Hármasával tekerjük őket egy szelet baconbe, majd helyezzük a tepsire, és 20-25 percig süssük 200 fokon. Érdemes néha megforgatni őket, hogy a sütés egyenletes legyen és a bacon mindenhol ropogjon.