Ezt kellene ennünk hús helyett, ha szeretnénk fittebbek lenni és elkerülni a szívpanaszokat

Vágólapra másolva!
Bár elsőre furcsán hangzik, de a dietetikusok szerint sokat tehetünk az egészséges szívműködésért és az immunrendszer erősítéséért, ha a darált húst ezentúl részben dióval helyettesítjük. Némi dió és lencse keverékéből pedig isteni vegán taco készíthető, ezért érdemes lehet néha ezzel kiváltani a népszerű marha- vagy disznóhúst. Egy friss kutatásból ugyanis kiderült, hogy a diófélék magas réztartalma csökkenti a koleszterint, kedvezően hat a szívműködésre, és javítja az általános erőnlétet, fittséget.
Vágólapra másolva!

Charlotte Martin élelmiszerszakértő az interneten osztott meg egy táplálkozási tanácsot, amit napi szinten meg kellene fogadnunk, ha hosszú életre, általános fittségre, egészséges szívműködésre és erős immunrendszerre vágyunk.

A legtöbb ember a rendszeres edzésre, kellő mennyiségű folyadékfogyasztásra és a napi ötszöri étkezésre gondol, ha az egészséges életmódról van szó, azonban van még egy apró, mégis kulcsfontosságú szokás, ami segít abban, hogy formába hozzuk magunkat, és az emberek többsége nem is gondolna rá. 

Charlotte Martin tanácsa ugyanis nem más, minthogy 

helyettesítsük a vörös hús egy részét dióval az étrendünkben, ez ugyanis nagymértékben csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

"Ha a hús egy részét növényi fehérjékre cseréljünk, sokat teszünk egészségünk érdekében. És most nemcsak a hüvelyesekről beszélek, de a diófélékről is. A dió textúrája, színe és állaga miatt például kiválóan alkalmas arra, hogy helyettesítsük vele a darált húst. A kutatások szerint, ha az étrendünkben szereplő vörös húsoknak csak egy kis részét pótoljuk dióval, máris csökkentettük a szívbetegségek kockázatát. Miért is ne próbálnánk ki még ma?"

 

mogyoró, diófélék, allergia
Fotó: Flickr

A diófélék köztudottan kiváló vitamin- és ásványianyag-források, bőven tartalmaznak többek között rezet, ami támogatja az immunrendszer működését, erősíti a csontokat és az egészséges szívműködését is felelős. 

A réz hiánya növelheti a koleszterinszintet és a szívbetegségre való hajlamot is súlyosbíthatja. Ezen kívül jelentős kockázatot jelent a vörös húsok fogyasztása is, már napi 50 gramm 9%-kal növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét

- a Viktor Chang Kutatóintézet tanulmányai szerint. Ezért különösen javasolt a rézben gazdag élelmiszerek fogyasztása azon számára, akik kedvelik a vörös húsokat.

Természetesen nem szükséges átállnunk a vegán étrendre, 

az is sokat segít, ha az általunk fogyasztott hús egy részét növényi eredetű fehérjeforrásokkal váltjuk ki.

Charlotte saját receptjei közül hozott egy példát, hogyan használhatjuk a diót húspótlóként:

"Ez a vegán taco egy tökéletes recept mindenkinek, aki szeretne többnövényi eredetű táplálékot fogyasztani. Ideális vegetáriánus és vegán étrendet követők számára is. Ropogós dióval és kiadós lencsével készült, fehérje- és rostgazdag alternatívája a hagyományos taco tölteléknek, ám ízélményben semmivel nem marad alul a húsos verzióval szemben"- mondta.

A diófélék fogyasztásának fontosságáról korábban már mi is írtunk, jelentős mennyiségű vasat, magnéziumot és omega3-zsírsavat is tartalmaznak, utóbbi szintén hozzájárul az egészséges szív-és agyműködéshez. A legegészségesebb zsírforrások egyike, és bár kalóriadúsak, mértékkel még diétázók is bátran beépíthetik az étrendbe. 1-1 maréknyi olajos mag csodákat művel az általános egészségi állapotunkkal.

Azonban, aki nem szereti a dióféléket, vagy allergiás rájuk, más módon is pótolhatja a húst. Kiváló növényi fehérjeforrások például a hüvelyesek, a tofu, és a gombafélék, szintén nagyon egészséges választás az is, ha vörös húsok helyett időnként halat eszünk.

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről