Ezek a magyar italok a külföldiek kedvencei

vodka, pálinka, alkohol, kitöltés, töltés, illusztráció,
Pouring vodka into the glass on a black background, selective focus
Fotó: Shutterstock/itor
Vágólapra másolva!
Nem csak a nemzetközi versenyek, és rangsorok számítanak egy ország gasztronómiai megítélésében, hanem a nálunk vendégeskedő turisták, külföldiek véleményei is.
Vágólapra másolva!

A gasztronómiai kérdésekben mértékadó tasteatlas.com honlapot hívtuk segítségül, hogy kiderüljön: melyek a külföldi turisták által legismertebb magyar italok és ezek közül, melyek a legnagyobb kedvencek. A kettő ugyanis nem feltétlenül egyezik. A top 5-ben három borfajta is szerepel, pontosabban 2 borfajta és egy bormegnevezés – írja a Metropol.

kvíz, szőlő
Képünk illusztráció.Fotó: pixabay.com

 

5. Hárslevelű

Ezt az őshonos magyar szőlőből, a túlnyomórészt Tokajban termesztett borfajtát találjuk az ötödik helyen, ami azt jelenti, hogy ez az ötödik legismertebb ital, ami egy átlag turistának az eszébe jut Magyarországról. A leírásban megemlítik, hogy szőlő keresztezéssel készített nedűről van szó, aminek egyik szülője a Furmint, a borok pedig aromásak, lágyak és finoman fűszeresek. 

 

4. Kadarka

A bizonytalan eredetű vörös szőlőből (valószínűleg egy őshonos balkáni fajta) készült bornak ugyan valamelyest visszaesett a népszerűsége, de Magyarországon továbbra is fontos vörösborfajta, melynek az illata jellemzően gyümölcsös, gyakran fűszeres, néha finom virágos jegyekkel. Érdekesség, hogy a gasztronómiai portál szerint ugyan ismertebb a Kadarka, mint az 5. helyezett Hárslevelű, de az biztos, hogy nem annyira kedvelt. A szavazatok számában ugyanis mindössze 2,6 csillagot kapott a kóstolóktól, míg a Hárslevelű 3,8-et.

 

3. Tokaji Aszú

Ha közkedveltség döntené el a rangsort, nem pedig a közismertség, akkor a Tokaji Aszú nem a dobogó alján szerénykedne, hanem 4,4-es értékeléssel ez a bormegnevezés vinné a pálmát. Mint írják a Tokaji Aszú testes desszertbor, ami hat szőlőfajtából készül: a Furmint, mint uralkodó szőlő mellett megjelenik a Hárslevelű, a Kabar, a Kövérszőlő, a Zéta és a Sárgamuskotály is. 

 

2. Pálinka

Közel 25 millió forint értékű ez az új pálinkafőző berendezés, amely évi 150 ezer hektoliter pálinka elkészítésére alkalmas
Pálinkafőző berendezés, amely évi 150 ezer hektoliter pálinka elkészítésére alkalmas
Fotó: Fotó: Hajdú D. András [origo]

Ezüstérmes lett a legismertebb magyar italok közül a külföldiek körében a magyar pálinka, ami különféle erjesztett gyümölcsökből készül. Az értékelés alapján pedig úgy tűnik, hogy szeretik is a turisták: az ötből 3,7 csillagot kapott a szavazóktól.

 

1. Unicum

Pedig kevésbé ízlik (3,1 csillag az ötből) a külhoniaknak, mint a pálinka, de mégis többen ismerik ezt a 40 gondosan kiválasztott gyógynövény és fűszer kombinációjával készülő likőrt, amit eredetileg gyomorgyógyítóként talált fel 1790-ben Dr. Zwack József. Napjainkban már ikonikus magyar likőrként tartják számon az italt, amelyet jól lehűtve vagy langyosan, általában aperitifként fogyasztanak, de koktélokban is jól használható.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!