A gasztronómiai kérdésekben mértékadó tasteatlas.com honlapot hívtuk segítségül, hogy kiderüljön: melyek a külföldi turisták által legismertebb magyar italok és ezek közül, melyek a legnagyobb kedvencek. A kettő ugyanis nem feltétlenül egyezik. A top 5-ben három borfajta is szerepel, pontosabban 2 borfajta és egy bormegnevezés – írja a Metropol.
Ezt az őshonos magyar szőlőből, a túlnyomórészt Tokajban termesztett borfajtát találjuk az ötödik helyen, ami azt jelenti, hogy ez az ötödik legismertebb ital, ami egy átlag turistának az eszébe jut Magyarországról. A leírásban megemlítik, hogy szőlő keresztezéssel készített nedűről van szó, aminek egyik szülője a Furmint, a borok pedig aromásak, lágyak és finoman fűszeresek.
A bizonytalan eredetű vörös szőlőből (valószínűleg egy őshonos balkáni fajta) készült bornak ugyan valamelyest visszaesett a népszerűsége, de Magyarországon továbbra is fontos vörösborfajta, melynek az illata jellemzően gyümölcsös, gyakran fűszeres, néha finom virágos jegyekkel. Érdekesség, hogy a gasztronómiai portál szerint ugyan ismertebb a Kadarka, mint az 5. helyezett Hárslevelű, de az biztos, hogy nem annyira kedvelt. A szavazatok számában ugyanis mindössze 2,6 csillagot kapott a kóstolóktól, míg a Hárslevelű 3,8-et.
Ha közkedveltség döntené el a rangsort, nem pedig a közismertség, akkor a Tokaji Aszú nem a dobogó alján szerénykedne, hanem 4,4-es értékeléssel ez a bormegnevezés vinné a pálmát. Mint írják a Tokaji Aszú testes desszertbor, ami hat szőlőfajtából készül: a Furmint, mint uralkodó szőlő mellett megjelenik a Hárslevelű, a Kabar, a Kövérszőlő, a Zéta és a Sárgamuskotály is.
Ezüstérmes lett a legismertebb magyar italok közül a külföldiek körében a magyar pálinka, ami különféle erjesztett gyümölcsökből készül. Az értékelés alapján pedig úgy tűnik, hogy szeretik is a turisták: az ötből 3,7 csillagot kapott a szavazóktól.
Pedig kevésbé ízlik (3,1 csillag az ötből) a külhoniaknak, mint a pálinka, de mégis többen ismerik ezt a 40 gondosan kiválasztott gyógynövény és fűszer kombinációjával készülő likőrt, amit eredetileg gyomorgyógyítóként talált fel 1790-ben Dr. Zwack József. Napjainkban már ikonikus magyar likőrként tartják számon az italt, amelyet jól lehűtve vagy langyosan, általában aperitifként fogyasztanak, de koktélokban is jól használható.