A krémes, karfiolos főfogás igazán fejedelmi ebéd.
Vágólapra másolva!
Aligha meglepő, hogy a Dubarry-csirkemell töretlen népszerűségnek örvend hazánkban, hiszen egymáshoz remekül illő hozzávalók tökéletes egyvelege. Most lépésenként bemutatjuk, hogy a hús és a zöldség hogyan sül a besamelmártás ölelésében kihagyhatatlan fogássá.
A Dubarry-csirkemell pontos eredetéről megoszlanak a vélemények, annyi bizonyos, hogy a nevét Madame du Barry grófnőről kapta, ám hogy miért az ő nevét őrzi ez a finom fogás, az szintén nem tisztázott.
Ennek a csirkés-karfiolos fogásnak az elkészítési módja szinte semmit sem változott az évszázadok alatt, bár ahogy az étel megszületését tekintve is vannak viták, abban sem értenek egyet a szakértők, hogy besamel- vagy Mornay-mártással kell-e elkészíteni.
Készüljön bármelyik verzióban, a Dubarry-csirkemell egy fenséges fogás, melyben együtt sül finom étellé a hús a karfiollal, és az ízeket a krémes sajtmártás teszi teljessé.
Dubarry-csirkemell
Hozzávalók:
A húshoz:
8 szelet csirkemell
50 dkg karfiol
2 ek étolaj
só
őrölt bors
A besamelhez:
1 ek vaj
2 ek tejföl
6 dkg liszt
4 dl tej
5 dkg reszelt sajt
só
őrölt bors
szerecsendió
A tetejére:
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A Dubarry-csirkemell elkészítéséhez a megmosott és szárazra törölt csirkemellszeleteket kissé kiklopfoljuk, megsózzuk és megborsozzuk. Felhevített olajon mindkét oldalukat átsütjük.
A karfiolrózsákat sós vízben kb. 5 perc alatt roppanósra főzzük.
Elkészítjük a besamelt. A vajat a liszttel és a tejjel simára keverjük, majd felfőzzük, és hozzákeverjük a reszelt sajtot. Ezután őrölt borssal, sóval és őrölt szerecsendióval ízesítjük. A tűzről levesszük, hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tejfölt is.
A csirkemelleket kivajazott tepsibe sorakoztatjuk. Megpakoljuk karfiolrózsákkal, majd rákanalazzuk a mártást, és megszórjuk reszelt sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük lefedve. Ezután levesszük a fóliát, és addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul.