A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Így készül a legfinomabb Dubarry-csirkemell

Dubarry-csirkemell
A krémes, karfiolos főfogás igazán fejedelmi ebéd.
Vágólapra másolva!
Aligha meglepő, hogy a Dubarry-csirkemell töretlen népszerűségnek örvend hazánkban, hiszen egymáshoz remekül illő hozzávalók tökéletes egyvelege. Most lépésenként bemutatjuk, hogy a hús és a zöldség hogyan sül a besamelmártás ölelésében kihagyhatatlan fogássá.
Vágólapra másolva!

A Dubarry-csirkemell pontos eredetéről megoszlanak a vélemények, annyi bizonyos, hogy a nevét Madame du Barry grófnőről kapta, ám hogy miért az ő nevét őrzi ez a finom fogás, az szintén nem tisztázott. 

Ennek a csirkés-karfiolos fogásnak az elkészítési módja szinte semmit sem változott az évszázadok alatt, bár ahogy az étel megszületését tekintve is vannak viták, abban sem értenek egyet a szakértők, hogy besamel- vagy Mornay-mártással kell-e elkészíteni.

Készüljön bármelyik verzióban, a Dubarry-csirkemell egy fenséges fogás, melyben együtt sül finom étellé a hús a karfiollal, és az ízeket a krémes sajtmártás teszi teljessé.

Dubarry-csirkemell

Hozzávalók:

A húshoz:

  • 8 szelet csirkemell
  • 50 dkg karfiol
  • 2 ek étolaj
  • őrölt bors

A besamelhez:

  • 1 ek vaj
  • 2 ek tejföl
  • 6 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 5 dkg reszelt sajt
  • őrölt bors
  • szerecsendió

A tetejére:

  • 15 dkg reszelt sajt
Dubarry-csirkemell
A krémes, karfiolos főfogás igazán fejedelmi ebéd
Fotó: Mindmegette

Elkészítés:

  1. A Dubarry-csirkemell elkészítéséhez a megmosott és szárazra törölt csirkemellszeleteket kissé kiklopfoljuk, megsózzuk és megborsozzuk. Felhevített olajon mindkét oldalukat átsütjük.
  2. A karfiolrózsákat sós vízben kb. 5 perc alatt roppanósra főzzük.
  3. Elkészítjük a besamelt. A vajat a liszttel és a tejjel simára keverjük, majd felfőzzük, és hozzákeverjük a reszelt sajtot. Ezután őrölt borssal, sóval és őrölt szerecsendióval ízesítjük. A tűzről levesszük, hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tejfölt is.
  4. A csirkemelleket kivajazott tepsibe sorakoztatjuk. Megpakoljuk karfiolrózsákkal, majd rákanalazzuk a mártást, és megszórjuk reszelt sajttal.
  5. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük lefedve. Ezután levesszük a fóliát, és addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul.

Ha egyéb ínycsiklandó receptekre is kíváncsi, akkor látogasson el a Mindmegette oldalára!
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!