Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kiderült az igazság az ételek lejárati dátumáról

Vágólapra másolva!
Egy orvos TikTok-on tárta fel a valóságot, mire érdemes figyelni a csomagolt élelmiszerek lejárati idejét illetően, ugyanis nem minden az, ami annak látszik, sőt, sokszor a lejárati idő után is évekig fogyaszthatunk egy-egy terméket anélkül, hogy problémát okozna. Legyünk minél körültekintőbbek és tájékozottabbak, hiszen rengeteg olyan ételt menthetünk meg így a kidobástól, amelyek valójában még hosszú ideig fogyaszthatók.
Vágólapra másolva!

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor egy vagyont költünk a heti bevásárlásra, majd otthon észrevesszük, hogy az ételek nagy részét dobhatjuk is ki, ugyanis néhány nap múlva lejárnak. Mindannyiunknak okozott már komoly dilemmát, amikor 

óvatosan kinyitottunk egy üveget vagy konzervet, és félve beleszagoltunk, ám nem éreztünk semmi furcsát rajta, holott az adott élelmiszer már lejárt - legalábbis a rajta lévő dátum szerint. Ilyenkor elgondolkodtunk, hogy lehet-e bajunk tőle, ha megesszük,

annak ellenére, hogy elvileg az már "romlott". Viszont fáj a szívünk kidobni, hiszen látszólag teljesen ehető, és nem szeretnénk pazarolni.

konzerv, lejárati, dátum, illusztráció,

Fotó: Shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya 

A Business Waste nevű szervezet felmérései alapján a britek évente 9,5  millió tonna élelmiszert dobnak a szemetesbe, holott ezek egy része valójában még fogyasztható lenne, annak ellenére, hogy a dátum alapján már lejárt a szavatossága. 

Dr. Karan Raj orvos ezért egy TikTok-videót tett közzé, melyben felfedi a valóságot a termékek lejárati dátumát illetően. Dr. Raj mindenek előtt azt javasolja, hogy olvassuk el figyelmesen a címkén lévő dátumokat, melyekből több is található 1-1 élelmiszeren, és nem mind a szavatossági időt jelöli.

Találhatunk rajta például eladhatósági és felhasználhatósági dátumot, ami két külön dolog. Az egyik a bolti dolgozóknak szól, és azt jelöli, hogy melyik az a nap, ameddig feltétlenül ki kell kerülnie a polcra az adott terméknek. Ám a fogyasztási ideje ettől jóval később jár le.

Azonban ennek lejárta után sem kell automatikusan a kukába dobnunk az ételt. A szavatossági idő ugyanis sokszor csupán a termék élvezeti értékét jelenti, azaz ennek lejárta után veszíthet kissé az ízéből, állagából, azonban ettől még fogyasztásra alkalmas marad. 

A legtöbb konzervétel gyakran 2-5 évvel a lejárat után is fogyasztható, ha kellőképpen hűvös, fénytől védett helyen tároljuk őket, ugyanez vonatkozik a száraztésztára és a rizsre is. 

Vannak azonban kivételek: semmiképpen ne használjuk fel a szavatossági idő letelte után például a csecsemőtápszert, de a húsféléktől és tejtermékektől is jobb, ha megszabadulunk ebben az esetben.

Illetve, ha valaminek furcsa szaga van, penészréteg fedi, esetleg felpuffadt a doboz, egyértelmű, hogy a kukában a helye.

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről