Eltűnhetnek kedvenc ételeink az EU új szabálya miatt

Vágólapra másolva!
Az egészségre káros ízesítő aromákat talált rengeteg ételben az európai élelmiszer-biztonsági szervezet, az EFSA. A gond leginkább a füstölt ízzel van, így a kedvenc kolbászainktól kezdve a sajtokon és a chipseken át rengeteg élelmiszert érinthet a tiltás, amely minden tagországra kiterjed majd.
Vágólapra másolva!

Az EFSA, európai élelmiszer-biztonsági szervezet, nemrég minden részletre kiterjedő vizsgálatnak vetette alá az ízesítő aromákat, és azok egészségre gyakorolt hatását elemezték. A kutatás megállapította, hogy a népszerű és sokféle élelmiszerben megtalálható mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázattal járhat, ezért az Európai Unióban betiltják többek között a füstölt szalonnás ízesítésű csipszek árusítását is.

"Katlan kutyás" juhbeles kolbászból egy pár 1300 Ft
Képünk illusztráció
Fotó: Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A döntés azonban nemcsak a nassolnivalókat, hanem számtalan egyéb, sokak által kedvelt terméket, így sajtokat, szószokat, leveseket, felvágottakat, kolbászokat és szalámikat is érint. Ezekben az ételekben a hagyományos füstölés alternatívájaként alkalmazzák az aromákat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az egészségünket károsító potenciális hatás a füstaromákra vonatkozik, nem pedig az azokat tartalmazó élelmiszerekre, vagy azok fogyasztására - számolt be a Mindmegette.

Majd hozzátették:

A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik, azonban a gyártók többévnyi haladékot kaptak, így legkésőbb 2029. július 1-ig, azaz 5 éven belül meg kell változtatni a mesterséges füstaromával készített termékek összetételét. 

Az oldal ezenfelül egy videót is készített a témában:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!