Az EFSA, európai élelmiszer-biztonsági szervezet, nemrég minden részletre kiterjedő vizsgálatnak vetette alá az ízesítő aromákat, és azok egészségre gyakorolt hatását elemezték. A kutatás megállapította, hogy a népszerű és sokféle élelmiszerben megtalálható mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázattal járhat, ezért az Európai Unióban betiltják többek között a füstölt szalonnás ízesítésű csipszek árusítását is.
A döntés azonban nemcsak a nassolnivalókat, hanem számtalan egyéb, sokak által kedvelt terméket, így sajtokat, szószokat, leveseket, felvágottakat, kolbászokat és szalámikat is érint. Ezekben az ételekben a hagyományos füstölés alternatívájaként alkalmazzák az aromákat. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az egészségünket károsító potenciális hatás a füstaromákra vonatkozik, nem pedig az azokat tartalmazó élelmiszerekre, vagy azok fogyasztására - számolt be a Mindmegette.
Majd hozzátették:
A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik, azonban a gyártók többévnyi haladékot kaptak, így legkésőbb 2029. július 1-ig, azaz 5 éven belül meg kell változtatni a mesterséges füstaromával készített termékek összetételét.
Az oldal ezenfelül egy videót is készített a témában: