Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás szerint az egészségünket kockáztatjuk, ha rendszeresen eszünk bizonyos gyorsételekből. Időskori elbutulást, memóriazavart, sőt sztrókot is okozhatnak a magyarok kedvenc ételei.
Vágólapra másolva!

Növeli a sztrók kialakulásának kockázatát a gyorsétel, a nagy mennyiségű cukros üdítő és sok más ultrafeldolgozott élelmiszer – derült ki egy friss, amerikai kutatásból. A Harvard Medical School szakemberei azt vizsgálták, hogyan hat a szervezetre és miként befolyásolja az emberek egészségi állapotát a magas feldolgozottságú élelmiszerek fogyasztása. Az eredmények letaglózóak, derült ki a Bors cikkéből.

A hamburger, a pizza és a csipsz sem tesz jót az egészségünknek. Fotó: Shutterstock

IDŐSKORI ELBUTULÁST, MEMÓRIAZAVART, SZTRÓKOT IS OKOZHATNAK EGYES ÉLELMISZEREK

A kutatás során a tudósok megállapították, hogy összefüggés van az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása és bizonyos betegségek, mint például a sztrók kialakulása között. A problémásnak vélt ételek között találjuk a magyarok körében is népszerű gyorsételeket (a hamburgereket, pizzákat), a csipszeket, felvágottakat, valamint a pékárukat is.

A kényelmi ételekkel kapcsolatban már korábban is összefüggésbe hoztak számos betegséget, ilyenek az elhízás, a vérnyomásproblémák, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a depresszió, a daganatos megbetegedések és az allergiák is. Újabb tétel a listán, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy mértékű fogyasztása 8 százalékkal növeli a sztrók kockázatát.

Az utrafeldolgozott élelmiszerek nagymértékű fogyasztása növeli a sztrók kialakulásának esélyét. Fotó: Shutterstock

MELYEK AZ ULTRAFELDOLGOZOTT, VAGY NAGYMÉRTÉKBEN FELDOLGOZOTT ÉLELMISZEREK?

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak azok a termékek, melyeket ipari módon részben vagy teljesen más táplálékokból állítanak elő. Az Orvostovábbképző Szemle online publikált cikke szerint nagymértékben feldolgozott élelmiszernek nevezzük, ha a termék legalább egy összetevője:

  • cukor, zsír, tartósítószer;
  • természetes – nem feldolgozott – élelmiszereket utánzó adalékanyag;
  • ízfokozó, színezék és egyéb adalék;
  • az élelmiszeralkotórészeinek szintézise során keletkező anyag: pl. maltodextrin, magas fruktóz-tartalmú kukorica-szirup, módosított keményítő, hidrogénezett zsírok.

Nagymértékben feldolgozott élelmiszernek számítanak az üdítők, édesített gyümölcslevek, sport- és energiaitalok, energia-szeletek, levesporok, tömeggyártott és csomagolt, hidrogénezett zsírokkal, cukrokkal és egyéb adalékanyagokkal előállított péktermékek, a félkész termékek (mirelit pizza, hot-dog, nuggets, halrudacska), bébiételek, dobozos fagylaltok, cukorkák, édesített joghurtok és a margarin is. Ugyancsak feldolgozott élelmiszerek a virslik, felvágottak, így a parizer vagy a májkrém is.

MIT TEHETÜNK? HOGYAN KERÜLJÜK EL AZ ULTRAFELDOLGOZOTT ÉLELMISZEREKET?

A kényelmi vagy gyorsételekkel időt spórolunk, de mint számos kutatás is bizonyítja, az egészségünk terén fizetjük meg az árát. Az ultrafeldolgozott élelmiszereket szerencsére könnyű elkerülni, vagy csökkenteni a fogyasztásukat.

  • Együnk sokféle zöldséget, gyümölcsöt, lehetőleg minden étkezés során kerüljön a tányérra zöldség.
  • Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjét és egészséges zsírokat.
  • Válasszunk friss, természetes alapanyagokból készült ételeket.
  • Ügyeljünk a megfelelő rostbevitelre, ugyanis a rostok segítenek, hogy az emésztés megfelelően működjön, stabilizálhatják a koleszerin- és a vércukorszintet.
  • Csökkentsük az ételadagok méretét, ne együk túl magunkat.
  • Próbáljunk minél többször otthon főzni, csomagolni reggelit, tízórait, ebédet és uzsonnát - írja a Mindmegette.

Korábban arról is írtunk, hogy mik a legújabb trendek az egészséges, hosszú élettel kapcsolatban. Néhány napja leközöltük, hogy ez a zöldség segíthet a rákos megbetegedések megelőzésében. Egy cikkünkben arra kerestük a választ, hogy: Miért élnek olyan sokáig a titokzatos kék zónák lakói? Egy korábbi írásunkban pedig azt is összeszedtük olvasóinknak, hogy miért érdemes rendszeresen zabot enni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!