A bodzából lekvárt és szörpöt is lehet készíteni, és aki időt szán rá, varázserejű finomságokhoz juthat - írja a Heol.
A bodza nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat. Kiemelkedő a vas-, kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma. Szinte valamennyi, a fehérje beépítéséhez szükséges esszenciális zsírsavat tartalmazza.
A feketebodza gyógyhatását évezredek óta számon tartják. Leveleit, termését és virágát is a mai napig rendszeresen használják különböző betegségek ellen. A belőle készült gyógyteát használják meghűlésre, valamint izzasztó, vizelethajtó, vértisztító és enyhe hashajtó hatású.
Korábban megírtuk, hogy a bodzaszörp elkészítésének vannak fontos szabályai. Ezek azok:
1. A bodzát sosem szabad forgalmas utak mellől szedni, és nem is a növény legaljáról
2. Nem szabad eső után szüretelni, mert a víz kimossa az illóolajakat a virágokból
3. A virágokat minél hamarabb fel kell használni, és ha megbízható helyről szüretelték a bodzát, lehetőség szerint nem szabad megmosni
4. Ha már nagyon szezon vége van, és elnyíltak a virágok, nem lesz igazán finom a szörp
5. A bodzaszörp akkor tökéletes, ha intenzív az íze. Ez akkor van, ha nincsen benne sok víz
Hozzávalók:
6 l víz
4 kg kristálycukor
20-30 db bodzavirág
5 db citrom
10 dkg citromsav
1 tk nátrium-benzoát
Elkészítés:
1. A bodzaszörp elkészítéséhez 5 liter vizet fel kell forralni 3,5 kg cukorral
2. A maradék 50 dkg kristálycukrot karamellizálni kell. Majd amikor kész az égetett cukor, nagyon óvatosan, adagonként rá kell önteni 1 liter vizet
3. A karamelles szirupot addig kell forralni, amíg a cukor teljesen felolvad a vízben. Amikor ez is kész, hozzá kell adni az 5 literes cukorsziruphoz, és össze kell főzni. Majd levenni a tűzről
4. Amikor a cukorszirup kihűlt, mehetnek bele a bodzavirágok, a szeletekre vágott citrom, a citromsav és a nátrium-benzoát, a tetejére fedő. A szörpöt 4-5 napig így kell hagyni, időnként megkeverve
5. Végül le kell szűrni, és sterilizált üvegekbe tölteni.
A bodza egészségre gyakorolt pozitív hatásairól pedig ebben a cikkükben olvashat.