Egészséges és nagyon finom szörp - most lehetséges

bodza,szörp,készítés
Bodzaszörp. A kép csak illusztráció!
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Ha mostanában megy kirándulni, érdemes a kellemest a hasznossal összekötni, és bodzát gyűjteni. Ha ezt teszi, később fillérekből készíthet elképesztően finom szörpöt vagy akár lekvárt, ami ráadásul nagyon egészséges.
Vágólapra másolva!

A bodzából lekvárt és szörpöt is lehet készíteni, és aki időt szán rá, varázserejű finomságokhoz juthat - írja a Heol.  

One,Squashed,Shrub,Of,Elderberries,From,A,Forest,In,The
A fekete bodza rengeteg vitamint tartalmaz
A fekete bodza rengeteg vitamint tartalmaz
Forrás: Shutterstock

A bodza nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat. Kiemelkedő a vas-, kálium-, kalcium-, magnézium- és foszfortartalma. Szinte valamennyi, a fehérje beépítéséhez szükséges esszenciális zsírsavat tartalmazza.

A feketebodza gyógyhatását évezredek óta számon tartják. Leveleit, termését és virágát is a mai napig rendszeresen használják különböző betegségek ellen. A belőle készült gyógyteát használják meghűlésre, valamint izzasztó, vizelethajtó, vértisztító és enyhe hashajtó hatású. 

Korábban megírtuk, hogy a bodzaszörp elkészítésének vannak fontos szabályai. Ezek azok: 

1. A bodzát sosem szabad forgalmas utak mellől szedni, és nem is a növény legaljáról

2. Nem szabad eső után szüretelni, mert a víz kimossa az illóolajakat a virágokból

3. A virágokat minél hamarabb fel kell használni, és ha megbízható helyről szüretelték a bodzát, lehetőség szerint nem szabad megmosni 

4. Ha már nagyon szezon vége van, és elnyíltak a virágok, nem lesz igazán finom a szörp

5. A bodzaszörp akkor tökéletes, ha intenzív az íze. Ez akkor van, ha nincsen benne sok víz

Hozzávalók:

6 l víz

4 kg kristálycukor

20-30 db bodzavirág

5 db citrom

10 dkg citromsav

1 tk nátrium-benzoát

bodza,szörp,készítés
Bodzaszörp. A kép csak illusztráció! 
Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

1. A bodzaszörp elkészítéséhez 5 liter vizet fel kell forralni 3,5 kg cukorral

2. A maradék 50 dkg kristálycukrot karamellizálni kell. Majd amikor kész az égetett cukor, nagyon óvatosan, adagonként rá kell önteni 1 liter vizet

3. A karamelles szirupot addig kell forralni, amíg a cukor teljesen felolvad a vízben. Amikor ez is kész, hozzá kell adni az 5 literes cukorsziruphoz, és össze kell főzni. Majd levenni a tűzről

4. Amikor a cukorszirup kihűlt, mehetnek bele a bodzavirágok, a szeletekre vágott citrom, a citromsav és a nátrium-benzoát, a tetejére fedő. A szörpöt 4-5 napig így kell hagyni, időnként megkeverve

5. Végül le kell szűrni, és sterilizált üvegekbe tölteni.

A bodza egészségre gyakorolt pozitív hatásairól pedig ebben a cikkükben olvashat. 
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!