A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kukorica felhasználása: az egyik legszínesebb késő nyári zöldség

Vágólapra másolva!
Júniustól őszig elérhető az édes csemege kukorica. A kukorica felhasználása során igazán változatos ételeket készíthetünk, azonban a sláger mégis a főtt csemegekukorica, amit otthon is gyorsan el tudunk készíteni. Emellett pedig vannak akik a grillezett kukorica mellett döntenek, de vannak olyanok is, akik teljesen elzárkóznak ennek a zöldségnek a fogyasztásától, ugyanis azt gondolják a kukorica hizlal. De vajon tényleg így van? Mutatjuk mi az igazság!
Vágólapra másolva!

A kukorica közismerten Amerikából származik. Perutól Észak-Amerikáig évezredek óta termesztik, valószínűleg Mexikóban alakult ki. A kukorica felhasználása eleinte nem volt népszerű, inkább csak disznóknak, mintsem embereknek alkalmas tápláléknak gondolták, de a könnyen termeszthető növény Európa-szerte gyorsan elterjedt. 

Kukorica felhasználása: az egyik legnépszerűbb és legszínesebb nyári zöldség
Kukorica felhasználása: az egyik legnépszerűbb és legszínesebb nyári zöldség
Fotó: Shutterstock/Malivan_Iuliia

Ma már pedig az étrendünk szerves részévé vált a kukorica, ami C- és B-vitamint, magnéziumot, káliumot, antioxidánsokat és számos növényi vegyületet tartalmaz. 

A kukorica fogyasztása a szemre is jótékony hatással lehet, a benne lévő lutein és zeaxantin miatt. Sőt a kukorica előnyei közé tartoznak az élelmi rostok is, amelyek védelmet nyújtanak bizonyos emésztési problémákkal szemben.

Ugyanakkor a cukorbetegeknek korlátozniuk kell a keményítőtartalmú szénhidrátbevitelt, így a kukoricafogyasztást is. 

Illetve kutatások igazolják, hogy más keményítőtartalmú élelmiszerrel szemben, mint a krumpli, a kukorica járul hozzá a leginkább a hízáshoz – ha túl sokat fogyasztunk belőle. 

Mielőtt az asztalra kerülne, jó ha tudjuk, ne vegyünk olyan csemegekukoricát, amiről eltávolították a leveleket vagy sokat voltak a napon. A legjobb, aminek a bojtja egy kissé aranyszínű. Kerüljük azokat, amelynek a levelük elszíneződött, ugyanis a sárgás héj sérülést vagy öregséget jelent. 

A kukorica elkészítési módok közé tartozik a grillezés, főzés és sütés, de a kukoricaszemeket megfőzve hozzáadhatjuk salátákhoz, levesekhez, köretekhez, de akár önmagukban is fel lehet szolgálni vajjal vagy olívaolajjal és különböző fűszerekkel. 

kukorica
Fotó: Origo

A főtt kukoricát azonban nem is olyan egyszerű elkészíteni, mit ahogy azt gondolnánk. 

A tökéletes főtt kukoricát szeretnénk készíteni, ne tartsuk 2 napnál tovább a hűtőben a zöldséget, mert mert sokat veszíthet kellemesen édeskés ízéből. 

A túl hosszú kukoricacsöveket feldarabolhatjuk. Éles kést használjunk, és lehetőleg ne sértsük meg a szemeket. Elég, ha a kés pengéjével csak körbejelöljük a vágás helyét, majd kézzel kettétörjük a csövet. Végül a csöveket és a félretett leveleket is mossuk meg folyó víz alatt. A csemegekukorica a zsengeségétől függően 10-35 perc alatt megpuhul. 8-10 perc főzés után szedjük le a csövek végéről néhány nagyobb szemet, és kóstoljuk meg. 

Végül önmagában, pestóval vagy akár különféle fűszervajakkal feltuningolva tálaljuk.

Ahogy említettük a kukorica az egyik legszínesebb zöldség, amiből rengeteg ételt lehet készíteni. Ilyen a krémleves is, amihez most mutatunk egy különleges kukorica receptet!

Kukorica felhasználása: Mézes-tejszínes kukoricaleves

Hozzávalók:

  • 8 cső kukorica, szemek lemorzsolva
  • 3 evőkanál vaj
  • 5 szelet baconszalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma, lereszelve vagy apróra vágva
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 bögre víz
  • 450 g krumpli, kockára vágva
  • ½ teáskanál kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • só és bors ízlés szerint
  • 250 ml tejszín
  • 1 evőkanál méz
  • reszelt sajt

Elkészítés:

Pirítsuk meg a hagymát és a bacont a vajon – ez körülbelül 8-10 perc. Keverjük hozzá a fokhagymát, utána a lisztet, pirítsuk pár percig. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a vizet, forraljuk fel. Adjuk hozzá a kukoricát és a burgonyát, majd a kakukkfüvet, a babérlevelet, végül sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Főzzük 20-25 percig, amíg a krumpli megpuhul. Ha a krumpli puha lesz, szedjük ki a felét, turmixoljuk össze, majd keverjük bele a levesbe. Adjuk hozzá a tejszínt és a mézet, főzzük még 5 percig. Tálaljuk reszelt sajttal.

Főtt kukorica készítés: 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!