Ezért ne dobjuk soha többé a szemetesbe a görögdinnye héját!

dinnyehéj
Kevesen tudják, hogy a dinnye héja a gyümölcs egyik legegészségesebb része.
Vágólapra másolva!
Bár lassan a vége felé közeledik, még javában tombol a dinnyeszezon, ilyenkor pedig szinte minden nap az asztalokra kerül a lédús, hűsítő gyümölcs, azonban a legtöbbünknél sajnos a héja szinte mindig a kukában végzi, pedig egészséges finomságokat készíthetünk belőle. Mutatjuk, hogyan.
Vágólapra másolva!

Kevesen tudják, hogy a dinnyehéja a gyümölcs egyik legegészségesebb része. 

Magas rosttartalma segíti az emésztést, emellett gazdag C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, rostban és káliumban. Ráadásul a héj elfogyasztásával csökkenthetjük az élelmiszer-hulladék mennyiségét is!

Ne dobjuk ki a dinnyehéját, sokféle finomság készülhet belőle!

Főzzünk belőle lekvárt

  • A külső zöld részét hámozzuk le a héjról, majd kockázzuk fel a fehér húsát. Cukrozzuk be, és pihentessük egy éjszakán át. Másnap fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral ízesített vízben főzzük egy-két órán át, amíg a szirup besűrűsödik. Végül turmixoljuk össze, töltsük befőttesüvegekbe, és mehet a kamrába!

Kompótnak is finom

  • A dinnyekompóthoz a héj fehér húsát kockázzuk fel. Mérjük le a gyümölcsöt, majd a súlyával azonos mennyiségű cukrot keverjünk el vízben. Közepes lángon pároljuk üvegesre, ízesítsük citromlével, vaníliával, csillagánizzsal és szegfűborssal. Töltsük üvegekbe!

Savanyúságként is tartósíthatjuk

  • Szeleteljük vékonyra a dinnyehéj fehér húsát, majd főzzük puhára vízben, amit ecettel, sóval, borssal és cukorral ízesítünk. Még forrón, a levével együtt töltsük üvegekbe, majd tároljuk a kamrában felhasználásig.

Hűsítő leves dinnyehéjból

  • A dinnyés gazpacho remek nyári leves, ráadásul főzni sem kell! Kockázzuk fel a paprikát, paradicsomot, hagymát és uborkát, majd keverjük össze a feldarabolt dinnye fehér héjával és kimagozott húsával. Ízesítsük sóval, borssal, aprított bazsalikommal. Botmixerrel pépesítsük, hűtsük be néhány órára.
Dinnyés gazpacho
A dinnyés gazpachóba belekerül a dinnye héja is
Fotó: Shutterstock

Gyerekek kedvence

  • Készítsünk gumicukrot házilag! A felcsíkozott dinnyehéjat ecetes vízben üvegesre főzzük, majd leszűrjük, és cukorsziruppal felforraljuk. Lecsepegtetjük, sütőpapírra rakosgatjuk, majd sütőben 50-70 fokon szárítjuk. Üvegben vagy jól záródó fémdobozban sokáig eláll.

Nasi az esti film mellé

  • Ha egészséges nassolnivalóra vágyunk, a fehér héját egyszerűen vágjuk vékony csíkokra, tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és süssük ropogósra 200 fokon!

Mutatós előétel

  • Salátához keverve ropogós textúrát adhatunk az ételnek. A lereszelt fehér dinnyehéjat keverjük össze ízlés szerinti zöldségekkel, locsoljuk meg citromlével, olívaolajjal. Sózzuk és borsozzuk, majd tálalásig tegyük a hűtőbe.

Tegyük a grillre!

  • Ha nyers salátához nincs kedvünk, kevés olívaolajon is megsüthetjük. Adhatunk hozzá felkarikázott cukkinit, szeletelt kápia paprikát és néhány szem koktélparadicsomot. Bátran fűszerezzük, és máris elkészült a mediterrán sült zöldségkeverék!

Remek szomjoltó

  • A dinnyehéjból nemcsak ételek, de frissítő ital is készülhet. Vágjuk le a héj kemény, külső sötétzöld részét, majd kockázzuk fel a fehér húsát, adjunk hozzá kevés citromlevet és jeget, majd az egészet turmixoljuk össze.

Ha további konyhai praktikákra is kíváncsi, keresse fel a Mindmegette oldalát!
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!