Ha váratlan vendégeink jönnek hétvégén, dobjunk össze nekik egy gyors szilvás morzsasütit, garantált sikerünk lesz!
2024. szeptember 13. 08:37
Olvasási idő: 6 perc
Ezzel a recepttel néhány perc alatt ínycsiklandó süteményt varázsolhatunk az asztalra.
Vágólapra másolva!
Aki éppen kibontakozni készül a konyhában, vagy csak néhány perce van összedobni egy finom desszertet, annak érdemes ezt a szilvás morzsasütit - leánykori nevén a crumble -t elkészítenie hétvégén, ugyanpercek alatt kész, a végeredmény pedig, hogy mindneki a tíz ujját is megnyalja utána. Mutatjuk, hogyan készül a fahéjas szilvás morzsasüti édes tejföllel.
A pitetésztától a legtöbb kezdő tart: mi van, ha nem áll össze? Ha nyújtás közben elszakad? Ha a sok újra gyúrástól túlkeményedik? Szerencsére létezik egy olyan pitetípus, ami semmiféle rutint nem igényel, garantáltan elsőre sikerül, és az íze legalább annyira jó, mint a klasszikus változaté: ez pedig a crumble, vagyis a morzsasüti!
Itt nem, hogy nem kell szép, sima, fényes tésztát gyúni, elég csak profin morzsálni, azt pedig mindenki tud, aki sütött homoktortát óvodás korában.
Íme a fahéjas szilvás morzsasüti receptje, amihez - vaníliafagyi helyett is akár - tökéletesen passzol az édes-krémes tejfölös mártás!
Fahéjas szilvás morzsasüti édes tejföllel
Hozzávalók: A gyümölcsös réteghez:
80 dkg szilva
2 ek. kristálycukor
1 mk. őrölt fahéj
1 db kezeletlen citrom héja
A tésztához:
20 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
Az öntethez:
5 dl tejföl
8-10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
Összegyúrjuk a tésztához a lisztet a puha vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral, jó kemény lesz a végeredmény (ha nagyon nem akarna összeállni, pici vizet adhatunk hozzá). Betesszük legalább egy órára a hűtőszekrénybe.
Közben egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a cukrot. Beletesszük a kimagozott, cikkekre vágott szilvát, rászórjuk a fahéjat, ráreszeljük a citromhéját, és jó sűrűre főzzük. Beleöntjük egy közepes méretű sütőtálba, hagyjuk kihűlni.
A jól lehűlt tésztát ráreszeljük a szilva tetejére. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 40-45 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje halványbarnára pirult.
A tejfölt összekeverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral, a tányérokra szedett morzsát ezzel lehet meglocsolni.
3 tipp a tökéletes morzsasütiez:
A tésztához a hozzávalókat ujjheggyel dolgozzuk össze. Nem baj, ha nem kapunk homogén tésztát, úgyis morzsolni fogjuk!
Az édes morzsasütit mindig nyers gyümölcsből készítsük. Variálhatjuk kedvünkre, hiszen bármelyik gyümölcsből nagyon finom (de kerüljük a sárga- és görögdinnyét, a szőlőt). Aszalt gyümölcsök is kiválóak, ha néhány órát vízben áztatjuk, majd kockázott almával vegyítve tesszük a süteménybe.
Akinek ez a sok finomság nem elég, fokozhatja még tovább is az élvezeteket! Az édes crumble-t tálalhatjuk tejszínhabbal, csokiszósszal vagy vaníliakrémmel, a sós crumble-t zöldfűszeres vagy fokhagymás tejföllel.
Ha még több gyors desszert receptjére kíváncsi, látogasson el a Mindmegette honlapjára.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!