Ha váratlan vendégeink jönnek hétvégén, dobjunk össze nekik egy gyors szilvás morzsasütit, garantált sikerünk lesz!

Fahéjas szilvás morzsasüti édes tejföllel
Ezzel a recepttel néhány perc alatt ínycsiklandó süteményt varázsolhatunk az asztalra.
Vágólapra másolva!
Aki éppen kibontakozni készül a konyhában, vagy csak néhány perce van összedobni egy finom desszertet, annak érdemes ezt a szilvás morzsasütit - leánykori nevén a crumble -t elkészítenie hétvégén, ugyanpercek alatt kész, a végeredmény pedig, hogy mindneki a tíz ujját is megnyalja utána. Mutatjuk, hogyan készül a fahéjas szilvás morzsasüti édes tejföllel.
Vágólapra másolva!

A pitetésztától a legtöbb kezdő tart: mi van, ha nem áll össze? Ha nyújtás közben elszakad? Ha a sok újra gyúrástól túlkeményedik? Szerencsére létezik egy olyan pitetípus, ami semmiféle rutint nem igényel, garantáltan elsőre sikerül, és az íze legalább annyira jó, mint a klasszikus változaté: ez pedig a crumble, vagyis a morzsasüti! 

Itt nem, hogy nem kell szép, sima, fényes tésztát gyúni, elég csak profin morzsálni, azt pedig mindenki tud, aki sütött homoktortát óvodás korában.

Íme a fahéjas szilvás morzsasüti receptje, amihez - vaníliafagyi helyett is akár - tökéletesen passzol az édes-krémes tejfölös mártás!

Fahéjas szilvás morzsasüti édes tejföllel

Hozzávalók:
A gyümölcsös réteghez:

  • 80 dkg szilva
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 db kezeletlen citrom héja

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

Az öntethez:

  • 5 dl tejföl
  • 8-10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Fahéjas szilvás morzsasüti édes tejföllel
Ezzel a fahéjas szilvás morzsasüti - recepttel néhány perc alatt ínycsiklandó süteményt varázsolhatunk az asztalra. 
Fotó: Vidék íze magazin

Elkészítése:

  1. Összegyúrjuk a tésztához a lisztet a puha vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral, jó kemény lesz a végeredmény (ha nagyon nem akarna összeállni, pici vizet adhatunk hozzá). Betesszük legalább egy órára a hűtőszekrénybe.
  2. Közben egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a cukrot. Beletesszük a kimagozott, cikkekre vágott szilvát, rászórjuk a fahéjat, ráreszeljük a citromhéját, és jó sűrűre főzzük. Beleöntjük egy közepes méretű sütőtálba, hagyjuk kihűlni.
  3. A jól lehűlt tésztát ráreszeljük a szilva tetejére. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 40-45 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje halványbarnára pirult.
  4. A tejfölt összekeverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral, a tányérokra szedett morzsát ezzel lehet meglocsolni.

3 tipp a tökéletes morzsasütiez:

  1. A tésztához a hozzávalókat ujjheggyel dolgozzuk össze. Nem baj, ha nem kapunk homogén tésztát, úgyis morzsolni fogjuk!
  2. Az édes morzsasütit mindig nyers gyümölcsből készítsük. Variálhatjuk kedvünkre, hiszen bármelyik gyümölcsből nagyon finom (de kerüljük a sárga- és görögdinnyét, a szőlőt). Aszalt gyümölcsök is kiválóak, ha néhány órát vízben áztatjuk, majd kockázott almával vegyítve tesszük a süteménybe.
  3. Akinek ez a sok finomság nem elég, fokozhatja még tovább is az élvezeteket! Az édes crumble-t tálalhatjuk tejszínhabbal, csokiszósszal vagy vaníliakrémmel, a sós crumble-t zöldfűszeres vagy fokhagymás tejföllel.

Ha még több gyors desszert receptjére kíváncsi, látogasson el a Mindmegette honlapjára.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!