A hagyma feldolgozása közben több apróság is felbosszanthatja az embert. Ilyen például a könnyezés, amely talán a legbosszantóbb és a legtöbb embert érinti. Minél több hagymára van szükségünk, annál jobban sírunk tőle. Emellett az is bosszantó tud lenni, ha hagymahéj ragad a vágódeszkára, a késre, az ember ujjaira vagy esetleg a felkockázott hagymára.
Talán az egyik legrosszabb dolog az, ha a hagyma levelei szétcsúsznak és ezért nem sikerül szép, apró kockákra felaprítani a zöldséget.
Azonban van egy dolog, amit ha az ember megfogad, akkor soha többé nem lesz probléma a hagymavágás - írja a Mindmegette.
Sokon dolgozzák fel úgy a hagymát hogy levágják mindkét végét, majd félbevágják és úgy húzzák le a héját, ez azonban hatalmas hiba, mivel ez ahhoz vezet, hogy a hagyma rétegei szétcsúsznak és így lehetetlen lesz apróra szeletelni. Így hagymát szeletelni nem csak idegesítő és lassú, hanem veszélyes is, mivel a kés könnyen megcsúszhat és elvághatjuk a kezünket. Széll Tamás séf azt tanácsolja, hogy
ne vágjuk le a hagyma végeit, hanem azt javasolja, hogy a vöröshagyma pucolását a levélcsúcsnál kezdjük és egy kis késsel próbáljuk leszedni a külső héjréteget.
Semmiképp se vágjuk le teljesen a gyökércsúcsot, ugyanis ez fogja összetartani a hagyma levélrétegeit az aprítás során!
A megpucolt hagymát vágjuk ketté, pontosan felezzük el a gyökércsúcsot is, majd fektessük lapjával lefelé a deszkán és ezután kockázzuk a szokott módon, vagy használjuk fel úgy, ahogy szeretnénk. Ha a gyökércsúcsot a hagymán hagyjuk, akkor a vágás során végig egyben marad majd a hagyma.