Vágólapra másolva!
Az őszi-téli hónapokban sokan úgy érzik, hogy nehezebb egészségesen táplálkozni, mivel a friss zöldségek és gyümölcsök választéka szűkösebb és drágább, mint a nyári időszakban. Sokan ilyenkor feldolgozott élelmiszerekhez, cukorban gazdag ételekhez vagy finomlisztes pékárukhoz nyúlnak, ami hosszú távon nemcsak a súlygyarapodás, hanem fáradékonyság és különféle hiánybetegségek okozója is lehet. Azonban a hidegebb hónapokban is van lehetőség egészséges táplálkozás betartására, ha a szezonális alapanyagokhoz nyúlunk.
Vágólapra másolva!

Az őszi-téli időszak beköszöntével nemcsak a hőmérséklet esik vissza, de gyakran az egészséges táplálkozásra való odafigyelés is háttérbe szorul. Kevesebb friss zöldség és gyümölcs kapható, és sokan hajlamosak ilyenkor magasabb kalóriatartalmú, cukros vagy zsíros ételeket fogyasztani, amelyek hosszú távon megterhelhetik a szervezetet. Azonban a hidegebb hónapokban is fontos, hogy odafigyeljünk az egészséges, változatos étrendre, hiszen a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás segít fenntartani az immunrendszer megfelelő működését. Mutatunk pár tippet, hogy mire érdemes odafigyelnie! 

őszi-téli zöldségfélék, őszi-télizöldségfélék, egészséges táplálkozás
Az egészséges táplálkozás fontos az őszi-téli időszakban is
Fotó: Shutterstock

Az egészséges táplálkozás ősszel és télen is megoldható, ha ezeket betartja

Válasszon a szezonális zöldségek és gyümölcsök közül

Az őszi-téli szezon tele van olyan zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek kiváló tápanyagforrások, és könnyen elérhetőek ilyenkor is. Ilyen őszi zöldségek például:

  • Sütőtök: Gazdag A-vitaminban, antioxidánsokban és rostban, amelyek erősítik az immunrendszert és javítják az emésztést. Levesként, köretként vagy sütve is fogyasztható, így sokféleképpen beilleszthető az étrendbe.
  • Cékla: Magas vastartalmának és folsav tartalmának köszönhetően segíti a vérképzést, emellett C-vitaminban is gazdag. Nyersen salátákba, vagy főzve köretként, esetleg turmixokba keverve is fogyasztható.
  • Káposztafélék: A kelkáposzta, fejes káposzta és a brokkoli remek C-vitamin-források, de kalciumot és rostot is bőségesen tartalmaznak. A káposztából készült savanyúság például természetes probiotikum, amely segíti az emésztést és az immunrendszer erősítését.

Fogyasszon rendszeresen hüvelyeseket és gabonaféléket

Az őszi-téli időszakban az olyan hüvelyesek, mint a lencse, bab, csicseriborsó, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a zab, barna rizs és a hajdina, nagyszerű rost- és fehérjeforrások. Ezek az élelmiszerek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hosszan tartó energiát biztosítanak, és segítik a vércukorszint stabilizálását. A hüvelyesek ráadásul rendkívül gazdagok vasban, cinkben és magnéziumban, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.

zab, étel, zabétel, gabona,
Az egészséges táplálkozáshoz tökéletesen illik a zab 
Fotó: Science Photo Library via AFP / Science Photo Library via AFP/INDOORS

Ne feledkezzen meg az egészséges zsírokról!

A hideg időszakban különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű egészséges zsírt fogyasszunk, amelyek hozzájárulnak a sejtmembránok épségéhez és az immunrendszer erősítéséhez. Az olyan ételek, mint az olajos halak (lazac, makréla, szardínia), az avokádó, a diófélék és a magvak (lenmag, chia mag) kiváló omega-3 zsírsav-források, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, és segítenek megőrizni a szív- és érrendszer egészségét.

Cukrozott és feldolgozott ételek helyett válasszon természetes alternatívákat!

Az őszi-téli időszakban gyakran előfordulhat, hogy az emberek hajlamosak több cukrot és feldolgozott élelmiszert fogyasztani. Azonban ezek az ételek hosszú távon hozzájárulhatnak az elhízáshoz, a vércukorszint ingadozásához és a fáradékonysághoz. Érdemes inkább természetes édességeket, például friss vagy aszalt gyümölcsöket választani, valamint egészséges nassolnivalókat, mint a magvak vagy a diófélék.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!