Rengeteg káros, veszélyes anyag van egyes csokoládékban

csokoládé, édesség
táblás csokoládé
Vágólapra másolva!
Azt gondolánk, hogy ami bio vagy organikus jelzővel ellátott termék, az garantáltan egészséges, káros anyagoktól és vegyszerektől mentes. Hogy ez mennyire nincs így, arra egy nemrégen végzett kutatás kissé sokkoló eredménye világított rá.
Vágólapra másolva!

Amint azt több, nagy múltú amerikai egyetem kutatóiból összeállt csapat megállapította: számos kakaótartalmú termék, az organikus csokoládék is, komoly az egészségügyi határéték feletti mennyiségű nehézfémet, leginkább kadmiumot és ólmot tartalmaznak.

Hogy kerül ólom a csokoládéba?

A kutatók összesen 72 kakaótartalmú terméket vizsgáltak meg. Ezek 43%-ában találtak a megengedettnél több ólmot, míg 35%-ukban a kadmium mennyisége haladta meg a határértékeket. 

A mérések során felfedezés, hogy az bio csokoládék jóval nagyobb arányban tartalmaztak nehézfémeket, mint a hagyományos termékek.

Jacob M. Hands, a kutatás vezetője elmondta: ezen termékek alkalmankénti fogyasztása egy egészséges, felnőtt ember számára nem jelent kockázatot, de ha rendszeresen terheljük ilyen mennyiségű nehézfémmel a szervezetünket, az hosszú távon egészségkárosító lehet. A lassan kiürülő, így felhalmozódott ólom és kadmium ugyanis tüdő-, vese- és csontkárosodást idézhetnek elő, növelik a szív- és keringési betegségek kockázatát, károsítják a szaporító szervrendszert és az immunrendszert, valamint emésztőrendszeri problémákat is előidézhetnek. Mindemellett az idegrendszerre is káros hatással vannak, és jól ismert rákkeltő hatásuk is.

Soha többet étcsoki?

A tanulmány kiemeli, hogy a fentiek nem feltétlenül jelentik azt, hogy le kellene mondanunk a csokoládéról, 

ami nem csak finom, de számos pozitív egészségügyi hatása is jól ismert, 

csupán azt, hogy a „bio” vagy „organikus” címkével ellátott termékek nem minden esetben egészségesebbek a hagyományos módon előállítottaknál. A megoldás ebben az esetben is a változatos étrend és a mértéktartás lehet, hogy minél több forrásból válogassuk össze a napi menüinket.

Ha valami igazán különleges desszertet szeretné megörvendeztetni szeretteit, akkor készítsen el egy nem mindennapi fogást: a csokoládéba mártott sült bacont, mutatjuk, hogy kell! Ha inkább játszana, ebben a kvízben hét, édességekkel kapcsolatos kérdést szedtünk össze. Ebből pedig a csokoládé történetét ismerheti meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!