Ősszel többek között a sütőtök, az alma és a körte a legnépszerűbb szezonális alapanyagok, amelyek édes ízükkel gazdagítják az őszi sütemény receptek tárházát. A dió és a gesztenye is kiválóan használható süteményekben, mivel ropogós textúrát és gazdag ízt ad a desszerteknek. Emellett a fűszerek, mint a fahéj és a szerecsendió, tovább fokozzák az őszi zöldségek és gyümölcsök természetes édességét.
1. Sütőtökös pite
A sütőtök nemcsak dekorációként remek választás, de édes, krémes húsából ínycsiklandó pitét is készíthetünk. Az amerikai hagyományokból ismert sütőtökös pite remek desszert lehet a családi összejövetelekhez vagy egyszerűen egy őszi délutánra. Az illatos fűszerek – mint a fahéj, szerecsendió és gyömbér – tökéletesen kiemelik a sütőtök természetes édességét.
500 g sütőtökpüré
2 tojás
200 g cukor
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál gyömbér
½ teáskanál szerecsendió
200 ml tejszín
Kész pite tészta
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A sütőtök pürét keverjük össze a tojásokkal, cukorral és a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a tejszínt. Öntsük a keveréket a kinyújtott pitetésztára, és süssük 45-50 percig, amíg a töltelék megszilárdul. Hagyjuk kihűlni, majd tejszínhabbal tálaljuk.
2. Fahéjas almafelfújt
Az alma az ősz egyik legjellegzetesebb gyümölcse, és számtalan módon felhasználható a konyhában. A fahéjas almafelfújt könnyen elkészíthető és ízletes desszert, amely a karamellizált alma édességét és a fahéj melegítő aromáját ötvözi.
4 közepes alma
50 g vaj
100 g barna cukor
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál vanília kivonat
100 g liszt
50 g zabpehely
50 g vaj (a tetejére)
Az almákat vágjuk vékony szeletekre, és tegyük őket egy sütőtálba. A vajat olvasszuk meg, keverjük össze a cukorral, fahéjjal és vaníliával, majd öntsük az almákra. A tetejére keverjük össze a lisztet, zabpelyhet és vajat, és szórjuk a karamellizált almák tetejére. Süssük 180°C-on 25-30 percig, amíg aranybarna lesz.
3. Gesztenyés sütemény
A gesztenye az ősz egyik legfinomabb csemegéje, amit édes süteményekben is felhasználhatunk. A gesztenyemasszával készült sütemény krémes, gazdag ízvilága igazán különleges, és tökéletes kísérője lehet egy forró teának vagy kávénak.
300 g gesztenyemassza
200 g liszt
100 g vaj
100 g cukor
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vanília kivonat
100 ml tej
A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliát. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a vajas keverékhez adjuk. A gesztenyemasszát fellazítjuk a tejjel, és hozzáadjuk a tésztához. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180°C-on 30-35 percig sütjük.
4. Diós-almás kevert süti
Ez a desszert tökéletes példa arra, hogyan kombinálhatjuk az őszi alapanyagokat egy egyszerű, de ellenállhatatlan süteményben. A diós-almás kevert süti könnyed, gyorsan elkészíthető, és a dió ropogós textúrája remekül illik az édes, puha almához.
2 közepes alma
150 g liszt
100 g darált dió
150 g cukor
100 g vaj
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, dióval és fahéjjal, majd hozzáadjuk a vajas keverékhez. Az almákat lereszeljük, és a tésztába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180°C-on 30-35 percig sütjük.
5. Lusta asszony körtés rétese
A körte az egyik legkiválóbb őszi gyümölcs, amelyet érdemes kihasználni a sütés során. Éretten lédús és édes, ami tökéletes alapot ad süteményekhez. Egy egyszerű, de fenséges körtés sütemény vagy körte torta remek választás lehet, amelyet mandulával vagy dióval is gazdagíthatunk. Emellett a körte remekül passzol fahéjjal, vaníliával vagy mézzel, így a különféle ízkompozíciók még izgalmasabbá teszik a desszerteket.
30 dkg liszt
20 dkg kristálycukor
1 csom sütőpor
10 dkg vaj
50 dkg túró
5 db körte
4 db tojás
5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor