Őszi sütemény receptek, melyekkel garantált a siker

Vágólapra másolva!
Az ősz beköszöntével a konyhánk is megújulhat a természet gazdag kínálatából származó szezonális alapanyagokkal. A hűvös őszi délutánokon nincs is jobb, mint egy melengető étel vagy friss, illatos sütemény, amely az évszak jellegzetes ízeivel kényeztet. Ha szeretne igazán őszi hangulatot teremteni, próbálja ki a következő őszi sütemény receptek valamelyikét, amelyek tökből, almából, gesztenyéből és más szezonális finomságokból készülnek.
Vágólapra másolva!

Ősszel többek között a sütőtök, az alma és a körte a legnépszerűbb szezonális alapanyagok, amelyek édes ízükkel gazdagítják az őszi sütemény receptek tárházát. A dió és a gesztenye is kiválóan használható süteményekben, mivel ropogós textúrát és gazdag ízt ad a desszerteknek. Emellett a fűszerek, mint a fahéj és a szerecsendió, tovább fokozzák az őszi zöldségek és gyümölcsök természetes édességét. 

őszi-téli zöldségfélék, őszi-télizöldségfélék, őszi sütemény receptek
Őszi sütemény receptek: az alma az egyik legsokszínűbb alapanyag ősszel
Fotó: Shutterstock

Őszi sütemény receptek: ezeket érdemes kipróbálnia

1. Sütőtökös pite

A sütőtök nemcsak dekorációként remek választás, de édes, krémes húsából ínycsiklandó pitét is készíthetünk. Az amerikai hagyományokból ismert sütőtökös pite remek desszert lehet a családi összejövetelekhez vagy egyszerűen egy őszi délutánra. Az illatos fűszerek – mint a fahéj, szerecsendió és gyömbér – tökéletesen kiemelik a sütőtök természetes édességét.

  • Alapanyagok:

500 g sütőtökpüré

2 tojás

200 g cukor

1 teáskanál fahéj

1 teáskanál gyömbér

½ teáskanál szerecsendió

200 ml tejszín

Kész pite tészta

  • Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

A sütőtök pürét keverjük össze a tojásokkal, cukorral és a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a tejszínt. Öntsük a keveréket a kinyújtott pitetésztára, és süssük 45-50 percig, amíg a töltelék megszilárdul. Hagyjuk kihűlni, majd tejszínhabbal tálaljuk.

Sütőtökös pite
Fotó: pixabay.com

2. Fahéjas almafelfújt

Az alma az ősz egyik legjellegzetesebb gyümölcse, és számtalan módon felhasználható a konyhában. A fahéjas almafelfújt könnyen elkészíthető és ízletes desszert, amely a karamellizált alma édességét és a fahéj melegítő aromáját ötvözi.

  • Alapanyagok:

4 közepes alma

50 g vaj

100 g barna cukor

1 teáskanál fahéj

1 teáskanál vanília kivonat

100 g liszt

50 g zabpehely

50 g vaj (a tetejére)

  • Elkészítés:

Az almákat vágjuk vékony szeletekre, és tegyük őket egy sütőtálba. A vajat olvasszuk meg, keverjük össze a cukorral, fahéjjal és vaníliával, majd öntsük az almákra. A tetejére keverjük össze a lisztet, zabpelyhet és vajat, és szórjuk a karamellizált almák tetejére. Süssük 180°C-on 25-30 percig, amíg aranybarna lesz.

3. Gesztenyés sütemény

A gesztenye az ősz egyik legfinomabb csemegéje, amit édes süteményekben is felhasználhatunk. A gesztenyemasszával készült sütemény krémes, gazdag ízvilága igazán különleges, és tökéletes kísérője lehet egy forró teának vagy kávénak.

  • Alapanyagok:

300 g gesztenyemassza

200 g liszt

100 g vaj

100 g cukor

2 tojás

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál vanília kivonat

100 ml tej

  • Elkészítés:

A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliát. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a vajas keverékhez adjuk. A gesztenyemasszát fellazítjuk a tejjel, és hozzáadjuk a tésztához. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180°C-on 30-35 percig sütjük.

gesztenye
Az ősz egyik kedvelt alapanyaga a gesztenye
Fotó: pixabay.com

4. Diós-almás kevert süti

Ez a desszert tökéletes példa arra, hogyan kombinálhatjuk az őszi alapanyagokat egy egyszerű, de ellenállhatatlan süteményben. A diós-almás kevert süti könnyed, gyorsan elkészíthető, és a dió ropogós textúrája remekül illik az édes, puha almához.

  • Alapanyagok:

2 közepes alma

150 g liszt

100 g darált dió

150 g cukor

100 g vaj

2 tojás

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál fahéj

  • Elkészítés:

A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, dióval és fahéjjal, majd hozzáadjuk a vajas keverékhez. Az almákat lereszeljük, és a tésztába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180°C-on 30-35 percig sütjük.

5. Lusta asszony körtés rétese

A körte az egyik legkiválóbb őszi gyümölcs, amelyet érdemes kihasználni a sütés során. Éretten lédús és édes, ami tökéletes alapot ad süteményekhez. Egy egyszerű, de fenséges körtés sütemény vagy körte torta remek választás lehet, amelyet mandulával vagy dióval is gazdagíthatunk. Emellett a körte remekül passzol fahéjjal, vaníliával vagy mézzel, így a különféle ízkompozíciók még izgalmasabbá teszik a desszerteket.

  • Alapanyagok:

30 dkg liszt

20 dkg kristálycukor

1 csom sütőpor

10 dkg vaj

50 dkg túró

5 db körte

4 db tojás

5 dl tej

1 csomag vaníliás cukor

  • Elkészítés:
    A lisztet, a cukrot és a sütőport elkeverjük. A vaj felével egy magasabb falú kis tepsit alaposan kikenünk és a lisztes keverék felét beleszórjuk. Erre rámorzsoljuk a túrót, majd megszórjuk a megtisztított, apróra vágott körtével. A lisztes keverék másik felével betakarjuk. A tojásokat egy villával habosra keverjük, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és alaposan elkeverjük. A tejes keveréket ráöntjük a tésztára, ügyelve, hogy mindenhová jusson. A maradék vajat a tetejére csipkedjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45-50 perc alatt készre sütjük.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!