A tea jótékony hatásai széleskörűen ismertek és bizonyítottak. Ugyanakkor az, ahogyan teázunk, már közel sem biztos, hogy egészséges. Napjainkban a teafilterek papírból, műanyagból vagy e két anyag ötvözetéből készülnek. A szűrőzacskókba elméletileg csak élelmiszeripai minőségű műanyagok kerülhetnek, ugyanakkor a filtereket közel százfokos vízbe tesszük, tehát a rendeltetésszerű használat során is károsodhat a műanyag, kioldódhatnak az abban található mérgező anyagok. Egy 2019-ben publikált kutatás szerint egy műanyag teafilterből körülbelül 11,6 milliárd mikroműnyag és 3,1 milliárd nanoműanyag szabadul fel.
Mint korábban írtunk róla, a mikroműanyagok gyulladást és sejthalált, bélgyulladást, szív- és érrendszeri panaszokat, stroke-ot okozhatnak. Mindezek a veszélyek már nem csak a felnőtteket érinti, hiszen a csecsemők és a várandós kismamák is ugyanolyan mértékben ki vannak téve a mikroműanyagok kockázatának. Nemtől és életkortól függően évente 39000 – 52000 mikroműanyag részecskét fogyaszt el egy átlagos ember a legfrissebb vizsgálatok szerint. Igen nagy számok ezek, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a műanyagvegyületek több mint húsz százalékát egészségünkre nézve veszélyesnek minősítette az Európai Unió. Egyelőre beláthatatlan, hová vezet, hogy a mikroműanyagok mindenhol ott vannak – nemcsak körülöttünk, de bennünk is.
Ha nem mondanánk le a teázás nyújtotta élményekről, érdemes megismerkedni a filtereket kiváltó alternatívákkal. Sokan a fém vagy éppen bambuszalapú talpas teaszűrőkre esküsznek, mert ezek kényelmesen, sokáig használhatóak, jól tisztíthatóak és nem károsítják a szervezetünket. A fém szűrő hátránya, hogy gyógynövények mellett nem ajánlott használni. Reneszánszukat élik azok a teafőzőedények, bögrék is, amelyek beépített szűrővel rendelkeznek, de ha más megoldást választanánk, beszerezhetünk vagy készíthetünk százszázalékosan pamut szütyőket, amelyeket sokáig használhatunk biztonsággal, majd ha eljárt felettük az idő, komposztálhatjuk azokat.