Így termesszen könnyen egészséges zöldségeket otthon

Vágólapra másolva!
Néhány zöldség és fűszernövény akár a szobánk ablakában is megterem, amennyiben gondoskodunk róla, hogy elegendő víz és napfény érje. Mutatjuk, melyek ezek, és hogyan lásson neki a termesztésének.
Vágólapra másolva!

A chia mag finom és egészséges összetevője többféle ételnek is, ezért egyre népszerűbb, ma már szinte minden üzletben találkozhatunk vele. Gondolta volna azonban, hogy mikrozöldeket nevelhet belőle otthon, a saját lakásában? A mikrozöldek olyan fiatal hajtások, amelyeket még a teljes kifejlődés előtt kell betakarítani.

Rendszeres fogyasztásuk rendkívül jót tesz a szervezetnek, mivel nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, például C-, K-, B6-, E-vitamint, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot és káliumot. Ráadásul amellett, hogy egészségesek és táplálóak, még hihetetlenül finomak is.

Simon Akeroyd kertészeti szakértő megosztotta az Insragramon a mikrozöldek sikeres termesztésének lépéseit.

Szórja a boltban vásárolt chia magot nedves konyhai papírra. Hagyja az ablakpárkányon, és öntözze meg naponta. Három nap múlva a magok csírázni kezdenek. 7-10 napon belül az egészséges mikrozöldek már fogyaszthatók. Vágja le ollóval, és fogyassza egészséggel

A Bonnie Plants szerint van még néhány fontos lépés, amelyeket érdemes követnünk a sikeres beltéri növénytermesztés érdekében. Először is fontos, hogy 

jó megvilágítású és melegebb hőmérsékletű helyiséget válasszunk – kerülje a hideg, huzatos helyeket. Tartsuk távol a növényeket azonban a fűtőtestektől és a kandallóktól is,

ezek ugyanis kiszárítják és túlmelegedést okoznak. Ügyeljünk arra, hogy 

vízelvezető lyukakkal ellátott edényt használjunk, és a jó minőségű talaj is elengedhetetlen a hatékony növekedéshez. Emellett alapvető fontosságú, hogy rendszeresen öntözzük a növényeket, és figyeljünk fokozottak a kártevőkre és növénybetegségekre.

 

legegészségesebb élelmiszer, legegészségesebbélelmiszer, termesztés, otthon

Fotó: Universal Images Group via Getty Images/Anjelika Gretskaia

A Bonnie Plants összeállított egy listát azokról a növényekről, amelyek beltérben is könnyedén termeszthetők, miután kint hidegebbre fordul az idő:

Saláta

Ez a sokoldalú és finom zöldségféle gyorsan és könnyedén fejlődik, de virágzásuk érdekében napsütötte ablak közelébe kell helyezni. Ha a természetes fény gyenge, az Attainable Sustainable kiegészítő világítás biztosítását javasolja a növekedés elősegítése érdekében.

Paradicsom

A Bonnie Plants oldala javasolja, hogy konténeres termesztésre törpe típusú paradicsomot válasszuk. Rendkívül jó terméshozamot érhet el, ha a növényt ablakpárkányon, 15-20 centis cserépben termeszti.

Paprika

A paprikát legalább napi hat-nyolc órán keresztül kell, hogy napfény érje, ezért ügyeljen arra, hogy jól megvilágított helyre helyezze. A kisebb paprikafajták, amilyen például a chili és a shishito, nagyszerű kiegészítői a beltéri kerteknek.

Mikrozöldek

A mikrozöldek kiváló tápanyagforrások, amelyek bővelkednek A-, E-, C- és K-vitaminnal, valamint kalciummal, magnéziummal, vassal, szelénnel és cinkkel. Ehető zöldségek és gyógynövények fiatal hajtásai, amilyen például a retek, kelkáposzta, bazsalikom vagy a mustár. Ajánlott sekély edényben, napos helyen termeszteni őket.

Snidling

A snidling, azaz metélőhagyma szépen megnő cserépben, és bizonyos ételekben remekül helyettesíti a fokhagymát és a hagymát. Ezeket ugyanis nehéz a lakásban megtermeszteni. Érdemes viszont világos, napos helyre tenni őket, és válasszunk olyan edényeket, amelynek az alján lyukak vannak, ami a vízelvezetés miatt fontos.

Ezenkívül könnyedén termeszthetők beltérben a következő növények is:

  • Spenót
  • Mángold
  • Kelkáposzta
  • Retek
  • Cékla
  • Sárgarépa
  • Bazsalikom
  • Koriander
  • Petrezselyem
  • Menta
  • Rozmaring

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!