Milyen szakembereket keres az IT szektor?

Vágólapra másolva!
A nagyvállalati IT szektorok közül az e-kereskedelem a legdinamikusabban fejlődő online terület. A növekedés kulcsa nem csupán a megfelelő stratégia megvalósítása, hanem az ehhez szükséges szakértői munkaerő megtalálása, megtartása és motiválása. Vajon milyen kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy valaki fejlesztőként egy kihívásokkal teli céghez kerüljön? A széles választékú Jófogást és Használtautó.hu portálokat üzemeltető Adevinta Hungary HR igazgatója és Chief Technology Officere bepillantást nyújtott a kiválasztás folyamatába és az IT-s mindennapokba.
Vágólapra másolva!
Forrás: Pixabay.

A hazai e-kereskedelmi szektor 2020 óta hatalmas boommal, soha nem látott sebességgel nő, amelynek hátterében a koronavírus miatt megváltozott fogyasztói igények és az ebből fakadó iparági változások állnak.

A piacon jelentős portfólióval jelen lévő Adevinta Hungary emiatt nemcsak termékeik fejlesztését, hanem a leendő és meglévő munkavállalóik kiválasztását és szakmai vezetését is komolyan veszi. Cikkünkben a cég HR vezetőjével, Boros Ritával, és Chief Technology Officerével, Gubucz Eszterrel beszélgettünk többek között a fiatal pályakezdő informatikusok elhelyezkedéséről, a szakmai kompetenciákról és arról, hogy megfelelő tudás birtokában milyen feladatok várhatnak rájuk.

Boros Rita Forrás: Adevinta Hungary

Mit gondoltok, ma milyen szempontok szerint keresnek a fiatalok munkahelyet?

Boros Rita: Továbbra is azt látjuk, hogy az első helyen az anyagi juttatás szerepel, de szektortól függően nagy igény van a jelentkezők oldaláról a fejlődési lehetőségre és a tervezhető karrierútra is.

Gubucz Eszter: A fiatalok a szabadidejük kötetlen eltöltésére vágynak, aminek alapfeltétele az anyagi megbecsülés. Ezt a szabadságot és rugalmasságot sokszor a közvetlen munkahelyükön is keresik. Itt már egy olyan generációról beszélünk, aki céget választ, így mi is egyre inkább versenyhelyzetbe kerülünk és harcolunk a jelöltekért.

Gubucz Eszter Forrás: Adevinta Hungary.

Hogyan tudjátok felismerni, kiválasztani a rengeteg jelentkező közül a tehetségeket?

BR: Fontos a szakmai igényesség, ezért a kiválasztás során a jelöltek teljes körű interjúfolyamaton mennek keresztül. Végül a szakmai tudás és a személyiség dönthet, illetve az, hogy a jelentkező mennyire illeszkedik a csapatba. E célból egyes kiemelt pozícióknál bizonyos személyiségteszteket is alkalmazunk.

Pályakezdőként, az informatikai tanulmányokat befejezve is van nálatok lehetőség elhelyezkedni?

BR: Sok diákkal dolgozunk együtt, akik nálunk töltik a gyakornoki idejüket és később pályakezdőként a szakmai karrierjüket itt építik – van arra is példa az IT-s kollégáink között is, hogy diákként nálunk kezdtek és az azóta eltelt 10 év alatt vezetői pozícióba kerültek.

Általánosságban elmondható, hogy sokkal több a férfi programozó, mint a nő. Hogy látjátok, milyen a szakmában a nemek közti arány?

GE: A kiválasztás során egyre több női jelölttel találkozunk függetlenül attól, hogy a fejlesztés melyik specializált területére keresünk kollégát. A szakmai hozzáértés és az elvégzett munka minősége azonos mind a két nemnél, úgyhogy a nap végén az fog dönteni, hogy ki az alkalmasabb a pozícióra.

Milyen jellegű IT feladatok, projektek és kihívások vannak az Adevintánál?

GE: Más vállalatokhoz hasonlóan mi is küzdünk azzal, hogy a régi monolit architektúráról átálljunk a manapság szinte az összes technológiai cég által használt – vagy vágyott - microservice alapú architektúrára, backend oldalon a Go programnyelvet, a frontenden pedig a React nyelvet használva. Önmagában egy gyönyörű és egyben nehéz kihívás ezt úgy megtervezni, hogy az üzleti célokhoz is illeszkedjen. Ami az egyéb kihívásokat illeti: a skálázhatóság, rugalmasság, sebesség mindig lehetne jobb, ezért is történik ez az átállás, ami egy nagyon izgalmas és szakmailag érdekes feladat.

Mik lesznek a következő évek legfőbb digitális e-kereskedelmi trendjei, amit érdemes a pályára készülőknek figyelemmel követni?

GE: Izgalmas és dinamikus időszaknak nézünk elébe, ami miatt a megfelelő szakmai kompetencia még fontosabb lesz, a fiataloknak továbbtanulás során érdemes ezeket szem előtt tartaniuk. A különböző tranzakció alapú szolgáltatások, a felhasználói élmény széles körű biztosítása extra hozzákapcsolt szolgáltatásokkal mind-mind fókuszban lesznek.

Mit gondoltok az informatikai képzésekről, utánpótlásról?

BR: Nagyon különböznek egymástól az egyébként egyre nagyobb népszerűségnek örvendő bootcampekről és a tradicionálisabb felsőoktatási képzésből érkező jelöltek. Míg az utóbbi képzéstípus hátteret, gondolkodásmódot és lexikális tudást biztosít, addig a bootcampek gyakorlatorientáltak és azt tanítják, hogyan menjenek az infó után, vagy épp csapatmunkában hogyan legyenek jelen.

GE: Azt tapasztaljuk, hogy a bootcampekből érkezők sok esetben az első munkahelyükön tanulják meg igazán a fejlesztést, az első munkahely még szinte a bootcamp folytatása. Tény, hogy mindkettő típusú oktatási mód más jellegű tudást ad és másfajta készségeket fejleszt.

Ha pályaválasztás előtt állsz és felkeltették az érdeklődésedet az egyetemi informatikai képzések, látogass el a programozdajovod.hu és a felvi.hu weboldalakra, hogy többet megtudhass ezekről a képzésekről!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!