SDMI: senki sem tudhatja, valóban feltörték-e<br/>

Vágólapra másolva!
A Salon.com online magazin beszámolója szerint a lemezipar által fejlesztett zenei tartalomvédő-rendszer összes tervezetét feltörték azok a hackerek, akik indultak a szeptemberben meghirdetett versenyen. Az SDMI.org vezetője ezzel szemben azt állítja, senki sem tudhat még semmi biztosat.
Vágólapra másolva!

Megbízható forrásokra hivatkozva a Salon.com nemrég beszámolt róla, hogy a szeptember 18-án kezdődött verseny keretén belül hackerek az SDMI-technológia mind a hat tervezetét sikeresen feltörték. Leonardo Chariglione, az SDMI.org vezetője másnapi nyilatkozatában élesen bírálta a Salon.comot, amiért alaptalan és megbízhatatlan információkat tett közzé.

"Az információ már csak azért sem helyénvaló, mert mi magunk sem rendelkezünk adatokkal. Körülbelül 450 zenefájl érkezett be, 450 leírással, amely a feltörés módját ismerteti. Szakembereink ugyan megkezdték ezek elemzését, azonban egyelőre lehetetlenség bármit is kijelenteni - közölte Chariglione, majd hozzátette: - Senki sem tudja, hangsúlyozom, senki, hogy mi lesz a végeredmény!"

A Slashdot magazin fórumain kialakult vitában Andrew Leonard, a Salon.com tudósítója közölte, az SDMI szervezet három tagjával ellenőriztették előzőleg az információt, és mindhárman visszaigazolták annak valódiságát.

Az SDMI.org a lemezipar támogatásával olyan tartalomvédő eljárást igyekszik kidolgozni, amellyel a jövőben elkerülhető lenne a digitálisan tárolt zenei anyagok illegális másolása. Az elképzelés szerint a hordozható eszközök és számítógépes szoftverek csak azokat a fájlokat játszanák le, amelyek érvényes SDMI-"vízjellel" rendelkeznek.

A szervezet hat elképzelést dolgozott ki, amelyek közül a most megtartott versennyel igyekezett kiszűrni azokat a technológiákat, amelyek kevéssé védenék meg a digitális formában tárolt zenei tartalmakat. Az SDMI.org összesen 10 000 dollárt ajánlott fel azoknak a hackereknek, akik feltörik a hat különféle védelem valamelyikét.

A felhívás közzétételét követően a Linux-társadalom több tagja figyelmeztette a hackereket, ne nyújtsanak segítséget a lemeziparnak a technológia kidolgozásában, ne adják el fillérekért szaktudásukat.

Chariglione, aki régebben az MPEG szabvány és más, ma már széles körben használt formátum kidolgozásához adta szaktudását, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nem érti a tiltakozást, hiszen az információs technológiai ipar más területein is bevett szokás, hogy pályázatot írnak ki egy-egy bonyolult, mérföldkőnek számító elképzelés tesztelésére.

A Slashdot magazin fórumain többen a Salon.com védelmére keltek, azt állítva, igazak a hírek. Sőt voltak, akik azt állították, egy-egy hacker 22 dollárt fog kapni a díjból, mivel mind a 450 megfejtés helyesnek bizonyult: lejátszhatóak a feltört, SDMI-vel védett zenék.

Sem a verseny idejére létrehozott hackSDMI oldal, sem pedig a szervezet hivatalos weboldala nem tartalmaz információt arról, folyamatban van-e és ha igen, hol tart a feldolgozás.

Michaleczky Péter

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről