<P>Feltörték a Microsoft másolásvédelmi eljárását</P>

Vágólapra másolva!
Bár hivatalosan még be sem köszöntött a másolásvédett audiofájlok korszaka, a védelemre szolgáló egyik szoftver ellenszere már meg is született.
Vágólapra másolva!

A Microsoft is megerősítette a hírt, miszerint az interneten olyan program terjed, mely képes a cég által kifejlesztett technológiával védett zenei fájlokról eltüntetni a korlátozásokat. A Microsoft DRM (Digital Rights Management) eljárása használatával az audiófájlok több fajta védelme állítható be: a konfigurálás során szabályozni lehet a fájl élettartalmát, a maximális meghallgatás számát, illetve különböző másolási korlátozások alkalmazhatóak.

Az eddigi fejlesztések után a zenei ipar a közeljövőben kívánja széles körben bevezetni a másolásvédett CD-k forgalmazását. Az elképzelések szerint a CD-kre a jövőben két formában kerül fel az albumok anyaga: az egyik a hagyományos CD formátum, olyan védelemmel ellátva, mely lehetetlenné teszi a zeneszámok "rippelését"; a másik pedig a Microsoft WMA formátuma, kiegészítve a DRM-technológiával. Több kiadó nemrégiben megjelentetett CD-i egyes példányait már ilyen formában adta ki. A közeljövőben startoló előfizetéses letöltési rendszerek is ilyen védelemmel látják el kínálatukat.

A Microsoft képviselője elmondta, hogy Screamer programja bár valójában leszedi a másolásvédett fájl korlátozásait, azonban kizárólag a DRM legújabb verziójával kódolt audioanyagon használható és működésbe lépéséhez szükséges a védett számok hallgatásához szükséges digitális engedély. Ez azt jelenti, hogy egy dalért mindenképpen ki kell fizetni az egyszeri letöltési díjat és csak ezután "crackelhető".

Screamer a programhoz mellékelt közleményben elmondja, hogy tudja, hogy a DRM fejlődni fog, de arra hívja fel a figyelmet, hogy szeretné, ha mások segítségével szoftvere a védelmi eljárással együtt fejlődne.

[origo]

Vita a jövő másolásvédett CD-iről

Kipróbálható a zenei ipar online terjesztési rendszere

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!