Processzorgyilkosság szoftveresen

Vágólapra másolva!
A számítógép feltalálása óta a fejlesztők előtt egy cél lebeg: minél gyorsabb gépeket készítsenek. A megahertz-hajszában mindössze egy dologról feledkeztek meg. Mi legyen a régi programokkal?
Vágólapra másolva!

A számítógépünket - hogyha hallgatunk a gyártókra - akkor egy-két évente le kellene cserélnünk. Ezt azonban nem mindenki engedheti meg magának - inkább részegységenként próbáljuk tartani az iramot. Egy új videokártya, még több memória, nagyobb háttértároló, vagy gyorsabb processzor és szinte megtáltosodik az addig cammogó gép. Ennek ellenére mégis előfordulhat, hogy pont a gyors számítógép jelent akadályt a programok futtatásánál.

Mumus programok

A szélsebes számítógép kárvallottjai elsősorban azok, akik a régi programokat, vagy játékokat kedvelik. És hogy ez nem is kevés embert érint, arra jó példa az iskola, ahol még igen sok régi, a DOS időkből származó programot használnak. Egyrészt azért, mert annak idején ezeket vásárolta meg az intézmény, másrészt pedig ezeket a régi programokat szokták meg a tanárok, a gyerekek. Egyik ilyem "mumus" program a DOS Borland Pascal 7 (sok iskolában ezt oktatják), illetve az ezzel készített programok. A "runtime error" hibákat orvosló javítóprogram ugyan a Borland honlapjáról letölthető, de ez csak kivétel a sok hibás program közül.
Sokkal nagyobb gondot okoznak az ősrégi játékok, mivel ezeket többnyire még 2-386-os gépekre írták. A hibajelenség abból áll, hogy a programok hihetetlen gyorsasággal futnak (ha egyáltalán elindulnak) - például a karakterek átrohannak a képernyőn, a repülőgépek pedig fénysebességgel száguldanak. Egyszóval képtelenség irányítani a programot. Egyedüli megoldást az olyan programok jelentik, melyek lelassítják a számítógép teljesítményét.

CPUKiller! v2.0

A program egy modern, Windows-os változata a közkézen forgó számítógép lassító szoftvereknek. Működését tekintve azonban mit sem változott: a CPUKiller-t elindítva, akár 98 százalékkal lelassítható bármely számítógép. Ezen kívül orvosolja a "runtime error" és "overflow error" hibákat, egyszerűen kezelhető és igen ötletes.
A telepítés és indítást követően a főablakban találjuk magunkat. A középen látható csúszka (bechmark time) segítségével határozhatjuk meg a processzorunk sebességét, amit Real CPU (eredeti processzor sebesség) és a Virtual CPU (CPUKiller! sebesség) mutat. Például a legkisebb sebesség, amit egy 900 MHZ-ces CPU-ból "kihozhatunk" 17 MHz körül van. Ha ezt beállítjuk, és a Start gombra kattintunk, akkor kipróbálhatjuk, minként is működik a Windows egy 17 MHz-ces gépen. Ezt azonban nem ajánljuk senkinek (hacsak nem vagyunk időmilliomosak), ám hogyha a Show Launchboxot (a lefele mutató piros nyíl) választjuk, akkor az Add menüvel a CPUKiller!-hez rendelhetjük a lelassítani kívánt programot, vagy programokat.

A processzorgyilkos további beállításokat (Properties) is megenged, ám ezeket csak különleges esetekben, vagy az ínyenceknek érdemes használniuk. Ilyen lehetőség, hogy az egyes programokhoz más és más lassítási sebességet használhatunk, vagy kilépésnél magát a CPUKiller!-t is bezárjuk. Összefoglalva a CPUKiller! nagyszerű, és főleg egyszerűen használható hasznos segédeszköz a régi programok futtatásához.

Ajánlat:

Letöltés a SzoftverBázisból - CPUKiller! v2.0

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!