Ulead PhotoImpact 7 - A kihívó

Vágólapra másolva!
A grafikus programok arénájában eddig békésen üldögélő bajnok, a Photoshop és a pehelysúlyú Paint Shop Pro új kihívóval néz szembe. Az [origo] Szoftverbázisából is letölthető PhotoImpact mindkettő számára tartogat meglepetéseket.
Vágólapra másolva!

Jó, ha az elején tisztázzuk, hogy a PhotoImpact nem a "készíts naptárat vagy meghívót szülinapi zsúrodra" kategóriájú grafikus programok közé tartozik. Ez nem jelenti azt, hogy ne volna felhasználóbarát, vagy ne tartalmazna a fentiekhez hasonló funkciókat, csak ennél jóval magasabbra tör. Olyan átfogó grafikus programról van szó, amely egyformán kínál lehetőségeket kezdőknek és haladóknak, és ha felhasználói felülete nem is olyan barátságos, mint más Ulead termékeké, kis gyakorlással nagyon rövid idő alatt bárki ura lehet a helyzetnek, egyszerű kezelhetőségével, számos előre definiált beállításával pedig segít a sikerek gyors elérésében.

A Ulead három fő feladatot célzott meg a programmal, ezek közül az első a képszerkesztés, a fényképek retusálása. Az ebben az esetben nagy szerephez jutó kijelölő szerszámok alapváltozata megtalálható a PhotoImpactben is, bár nem annyira sokoldalúak, mint a Paint Shop Próéi. Már itt feltűnik a program egyik igen hasznos része, nevezetesen a Task Panel, amely a kijelölt szerszám összes paraméterét és tulajdonságát gyűjti össze egy helyre, ahol könnyedén állíthatók, vagy akár el is menthetők későbbi használatra.

Forrás: ORIGO

Az effektusokat illetően sincs szégyenkeznivalója. A szinte minden programban megtalálható, unalomig ismerteken kívül figyelemre méltó a Camera Lens névre keresztelt csoport, amely olyan képi hatásokat rejt, amelyeket általában speciális lencsékkel valósítanak meg a fényképészek, operatőrök. Ezek között található egy külön gyöngyszem, a Beautify Skin, a digitális szépségszalon: a rossz fényképeken helyreállítja a bőr tónusát, eltünteti a nem kívánt szépséghibákat.

100% internet

A PhotoImpact webgrafikai támogatása minden képzeletet felülmúl, klasszisokat megszégyenítő eszközkészlettel rendelkezik. Kezdve a teljes weboldalak összerakásának lehetőségétől az egyes grafikus objektumok egyenkénti szerkesztésén át a Javascriptben írt menük és a kinézetüket változtató képek (rolloverek) készítéséig mindenre van lehetőség.

A beépített háttértervezővel (Background Designeri) sémákból és textúrákból kiindulva egymáshoz illeszkedő mintájú háttereket tervezhetünk. Ai Component Designer erősen hasonlít a Xara WebStyle híres webes objektumkészítőjére. A varázsló segítségével előbb kiválaszthatjuk, hogy reklámcsíkot, listaelemet, gombot, menüt, ikont, változó gombot (rollover) vagy elválasztó csíkot szeretnénk-e tervezni, majd tobzódhatunk az előre gyártott sémákban, amelyeket kedvünkre átalakíthatunk. Kiemelendő a rolloverek készítésénél, hogy a képeket a váltást működtető Javascript kóddal együtt külső állományba exportálhatjuk.

A gombtervező (Button Designeri) meglévő képeinkből vagy képrészletekből készít gombot az általunk beállított paraméterek alapján. Nem feledkezhetünk meg a webes képek méretéért és minőségéért felelős optimalizálófunkcióról (Image Optimizer), amely önmagában egy miniatűr képszerkesztő: lehet benne maszkolni, állománytípust váltani, újraméretezni és a szokásos optimalizálási feladatok mellett található benne egy rendkívül érdekes lehetőség: egy kép adott állományméretre történő elmentése, azaz a program addig-addig játszik a különböző beállításokkal, míg sikerül elérnie az általunk megadott fájlméretet.

További finomság a weboldal összes paraméterének kezelése, a stíluslap alapú szövegdobozok, a HTML leképezési hibák kiszűrése, a külső objektumok kapcsolása, a képek feldarabolása, a kattintózónák elhelyezése úgynevezett image mapek készítésének céljából. A csomag része egy önálló alkalmazás, a GIF Animator 5.0, amely egy mini PhotoImpact animált GIF-ek készítésére kihegyezve (hasonló, mint a Paint Shop Pro esetében az Animation Shop).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről