Mobil kihangosítóval is veszélyes vezetni

Vágólapra másolva!
A mobiltelefonos kihangosítók használata is veszélyes vezetés közben - olvasható egy friss svéd tanulmányban. Szakértők szerint maga a beszélgetés vonja el a sofőr figyelmét az útról.
Vágólapra másolva!

Nem kevésbé veszélyes az autózás közbeni, kihangosítóval történő telefonálgatás, mint a headset nélküli - állapította meg egy Svédországban hétfőn publikált tanulmány.

A stockholmi Országos Útfelügyelet (SNRA) 48 autóvezetővel, szimulátoron végzett kísérletet. Az autóvezetőket két csoportja osztották, az egyik csoport kézben fogta mobilját vezetés közben, a másik pedig kihangosítóval használta azt. Mindkét csoport résztvevői 10-10 telefonhívást kaptak a másfél órán át tartó képzelt vezetési szituáció során. A szakemberek meglepetésére a reakcióidőt tekintve gyakorlatilag nem volt különbség a két csoport résztvevői között. Nyilvánvalóan arról van tehát szó - állapították meg -, hogy maga a telefonbeszélgetés az, amely eltereli az emberek figyelmét.

"Maga a telefonbeszélgetés tereli el a vezetésről a figyelmet"- állapította meg Ingermar Skogo, az SNRA vezérigazgatója. Az Egyesült Államok több szövetségi államában, illetve az Európai Unió több országában - bár Svédország ez alól kivétel - rendelet tiltja a mobiltelefon használatát vezetés közben, mert ez bizonyítottan megnöveli a balesetveszélyt. A törvény sokhelyütt lehetővé teszi azonban azt, hogy a sofőr használhassa mobilkészülékét vezetés közben is, amennyiben fülhallgatót használ, vagy gépkocsiját kihangosító berendezéssel szereli fel. Az efféle
készülékek milliószámra fogynak világszerte.

A svéd közúti felügyelet felmérése egybecseng egy pszichológiai folyóiratban a témában nemrégiben megjelent megállapítással, amely ugyancsak azt sugallja, hogy a kihangosítók nem csökkentik a balesetveszélyt, mert a vezetés biztonságát tekintve a sofőr összpontosítási képessége nagyobb jelentőséggel bír, mint a mobiltelefon kézben tartásával, illetve kezelésével kapcsolatos rutinfeladatok.

A Reuters jelentése szerint a svéd közúti felügyelet, amely a kormány megbízásából végezte a felmérést, jelezte, hogy a maga részéről nem tesz javaslatot a kormánynak a mobiltelefonok használatának vezetés közbeni betiltására.

Nagy-Britannia - tilos a mobiltelefon vezetés közben19990226nagybritannia.html
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!