Kiadták a szoftveres Xbox-törést

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta az Xbox konzol védelmének szoftveres kijátszási módját az a hackercsapat, amely korábban hivatalos Linux-támogatásért folyamodott a Microsofthoz, amely nem reagált a megkeresésre.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, Xbox-hackerek egy csoportja állítása szerint kidolgozott egy olyan eljárást, melynek segítségével a Microsoft Xboxon úgy futtatható Linux operációs rendszer, hogy ahhoz nem kell hardveres módosításokat eszközölni a konzolon. A korábban anonimitásba burkolódzó Free-X csapat azzal a kéréssel fordult a Microsofthoz, hogy az adjon ki konzoljához egy hivatalos, Linux futtatásához használható betöltőprogramot.

Ez azzal az előnnyel járna, hogy csak és kizárólag a nyílt operációs rendszer használatát tenné lehetővé, másolt játékokét nem. Korábban a kalózjátékokat csak olyan Xboxokon lehetett használni, melyekbe utólag beleforrasztottak egy ún. modchippel, amely a játékgép belső védelmi rendszerét iktatja ki - mindezt azonban egy átlagfelhasználó nem képes elvégezni. Ha a Microsoft nem reagál megkeresésükre, heteken belül nyilvánosságra hozzák a konzol védelmi rendszerének megkerülését szolgáló megoldást - közölték az Xbox-hackerek néhány napja.

A Free-X csapat tagjai úgy tűnik beváltották ígéretüket, mivel a ZDNet online magazin híradása szerint több levelezőlistán is közzétették a játékgép védelmi rendszerének megkerülésére szolgáló - csak szoftveres beavatkozást igénylő - eljárásukat - miután a Microsoft képviselői nem reagáltak többszöri megkeresésükre. Az eljárás során egy boot CD-t kell helyezni az Xboxba, melynek betöltődése után használatba lehet venni a másolt DVD-ken található játékokat.

A Free-X képviselői tagadták azokat a vádakat, melyek szerint tevékenységükkel a szoftverkalózkodást támogatnák, mivel pontosan a kalóz játékok használatának megakadályozása végett fordultak a Microsofthoz korábban. A csapat tagjai a szoftveróriást vádolták meg azzal, hogy nem védelmezi megfelelően játékfejlesztőinek szellemi tulajdonait. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a hackerek által kidolgozott módszert a Microsoft orvosolni tudja-e majd csupán játékgépe szoftverének módosításával. Amennyiben nem, az jelentősen befolyásolhatja az xboxos szoftverek piacát a negatív irányba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!