Fidesz: a hírközlési törvény korlátozza a versenyt

Vágólapra másolva!
A hétfőn elfogadott hírközlési törvény csalódást okozott a szakmának, mivel korlátozza a piacnyitást és a monopolszolgáltatók érdekeit védi - állítja a Fidesz. A párt szerint a törvény néhol az uniós irányelvekkel is ellentétben áll.
Vágólapra másolva!

A kormány nem mellékelt hatástanulmányt az egységes hírközlési törvény tervezetéhez, így a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség megalapozatlannak tartja Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter keddi sajtótájékoztatóján a fogyasztói árakkal kapcsolatos kijelentéseit. Rogán Antal, a Fidesz informatikai kabinetjének vezetője kedden a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagáló közleményt juttatott el az MTI-hez. Ebben kifejezi: határozott álláspontjuk, hogy a törvény korlátozza a szabad piaci verseny kibontakozását, s a monopolszolgáltatók érdekeit védi. Ennek jó példája, hogy a miniszter által kijelölt szolgáltatók továbbra is központi költségvetési forrásokhoz juthatnak jövő év január 1-jétől - mutat rá a közlemény.

A közlemény szerint a távközlési szakmának egyértelműen csalódást okozott az új törvény. Bár az elfogadott jogszabály többször hivatkozik EU-direktívákra, azok konkrét alkalmazásától a kormány számos helyen tartózkodik. A brüsszeli irányelvekkel ellentétesen a Hírközlési Döntőbizottság helyébe lépő Tanácsnak nem kell részletesen indokolnia, teljes körűen nyilvánosságra hoznia a monopol szolgáltatókkal kapcsolatos döntéseit. A törvény továbbra is bebetonozza a mobil távközlési hálózattulajdonosok érdekeit is - írja a Fidesz, hozzátéve: a párt a teljes és konzekvens piacnyitást szorgalmazza, ezért nem támogatta a törvényt a végszavazás alkalmával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!