A magyar állam előtt a Windows forrása

Vágólapra másolva!
A jövőben Magyarország is hozzáférést kap a Windows operációs rendszer műszaki dokumentációjához. A kormány a közigazgatás informatikai rendszereinek hatékonyabb megismerését és testre szabását reméli a Microsofttal kötött megállapodástól.
Vágólapra másolva!

Magyarország hivatalosan is csatlakozott a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjához, s így betekintést nyerhet a társaság Windows programjainak forráskódjába, illetve közvetlen kapcsolatot alakíthat ki a cég fejlesztői csapatával. Az erről szóló szerződést Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, illetve az Elektronikus Kormányzat Központ (EKK) kormánymegbízottja, valamint Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója írta alá kedden.

A Kormányzati Biztonsági Programban való részvételért Magyarországnak nem kell fizetnie, ugyanakkor hozzáférhet a Windows operációs rendszer biztonságával kapcsolatos műszaki információkhoz.


Nemzetközi biztonsági program

Vityi Péter elmondta, hogy a kormányok biztonsággal kapcsolatos kezdeményezéseinek támogatására a Microsoft az elmúlt évben hozta létre azt a biztonsági programját, amellyel kapcsolatban eddig 28 országgal kötött megállapodást, így például Finnországgal, Oroszországgal, Kínával, Ausztriával, Nagy-Britanniával és Szlovéniával. Hozzátette: a Microsoft 60 ország számára teszi lehetővé egyebek mellett a forráskód megismerését úgy, hogy kölcsönös titoktartási kötelezettséget vállalnak a felek. A magyarországi megállapodás a kormányzat és a kormányzati szervek egészére vonatkozik, ám csak az EKK-n keresztül lehet hozzájutni a forráskódhoz. A szerződésben Magyarország garanciát vállalt arra, hogy nem adja át illetékteleneknek a forráskódot, illetve megőrzi azt.


Fejlesztés és informatikai biztonság

A megállapodás három évre szól és segítségével az államigazgatási szervek jobban megérthetik a Microsoft termékeinek védelmi funkcióit, s így nyugodtabban használhatják azokat. A kormánynak mindemellett arra is lehetősége nyílik, hogy segítsenek a Microsoftnak továbbfejleszteni az otthoni és a vállalati operációs rendszerek védettségét, illetve testre szabott specifikus programokat alakítsanak ki és használjanak.

Baja Ferenc kifejtette, hogy a megállapodás kutatási együttműködést is tartalmaz, amelyek révén nagyobb védelem alakítható majd ki az állam és állam, az állam és az üzleti szféra, illetve az állam és az állampolgárok közötti ügyintézéskor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről