Koncertekre szánják a digitális műsorkalauzt

Vágólapra másolva!
Amerikai fejlesztők egy olyan palmtop méretű, vezeték nélküli eszközzel rukkoltak elő, amely a kevésbé szakavatott és zeneértő koncertlátogatóknak is sok segítséget nyújthat abban, hogy jobban érthessék és élvezhessék az előadásokat.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]A Concert Companion (CoCo) névre keresztelt készülék tulajdonképpen egy Wi-Fi adatátvitelt támogató kézi számítógépre írt alkalmazás. A zsebméretű PDA elektronikus műsorkalauz módjára ismerteti az éppen felcsendülő zenedarab szerzőjét és címét, valamint felhívja a zenehallgató figyelmét a darab különlegességeire, zenei sajátosságaira. A kis képernyőn akár a karmester, a szólisták és zenekar tagjainak közeli, élő képe is megtekinthető. A digitális személyi asszisztensre emlékeztető berendezést eddig már öt amerikai zenekar, többek között a Philadelphia-i és a New York-i Filharmonikusok esetében tesztelték. Egyes vélemények szerint a készülék akár új látogatókat is csábíthat a koncerttermekbe, mivel funkciói révén segíthet abban, hogy a kevésbé értő közönség számára is közelebb hozza a nehezebben érthető darabokat - tudósított az Információs Társadalom es Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

Roland Valliere, a Kansas-i Szimfonikus Zenekar korábbi igazgatója arra is utalt, hogy a különböző audio- és videokalauzok, feliratok a képtárak és az operaházak esetében már bizonyították hasznosságukat. Valiere nem tartja kizártnak, hogy a megközelítés a klasszikus zenei koncertek esetében is létjogosultságot nyerhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!