Tovább bővül az idén a netes címek rendszere

Vágólapra másolva!
Már az idei évben megjelenhetnek a weben a .travel és a .jobs végződésű internetes címek - határozott a globális domainrendszert felügyelő szervezet. Szintén idén indul az .eu domain.
Vágólapra másolva!

Az internetes címrendszert felügyelő és adminisztráló ICANN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers) döntése értelmében néhány hónapon belül megkezdődhet a címek regisztrálása, majd ezt követően - legkésőbb év végéig - élesben is elstartolhatnak az új címek. A .travel végű netes címek az utazási szakma linkjeit fogják össze, míg a .jobs domainek foglalkoztatási témakörü weboldalak végére kerülnek. Az ötlet nem új: az elmúlt években számos elképzelés látott napvilágot, melyek szerzői tematikus, egyes szakmai ágakra utaló internetes domainek bevezetését szorgalmazzák. Ilyen végződések például az ázsiai kontinenshez kapcsolódó linkeket összefogó .asia vagy például a mobiltelefonos szakma .mobi domainje.

A két új végződés regisztrátorai, melyről most született döntés, a Tralliance, illetve az Employ Media nevű amerikai társaságok lesznek.

Az internetes címrendszer a nyolcvanas években alakult ki, ekkor hét felsőszintű domaint (.com, .edu, .gov, .int, .mil, .net, .org) vezettek be. Ezt követően az ICANN 2000-ben kezdett foglalkozni a jelölések kibővítésével, ekkor hét új végződés tesztelése (.biz, .info, .name, and .pro, .aero, .coop, and .museum) kezdődött el. Tavaly ősszel a .eu végű címekről született döntés, tervek szerint ezek néhány hónapon belül hozzáférhetőek lesznek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről