Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Noteszgép és telefon helyett is jó lesz a cPC

Vágólapra másolva!
A notebookok és az okostelefonok legjobb tulajdonságait szeretné egyesíteni a cPC gyártója úgy, hogy magukat a készülékeket is egy gépben forrasztja össze. A végeredmény egy okos, energiatakarékos, de drága mobileszköz lesz.
Vágólapra másolva!

A cPC nevű gép formájában egy windowsos tábla PC-t és egy okostelefont gyúrt egybe a DualCor nevű elektronikai cég, amelynek ez lesz az első terméke - írja a CNet. A kaliforniai vállalat elsősorban azoknak a sokat utazó üzletembereknek szánja a készüléket, akik nem szeretnének egy notebookot maguknál hordani, viszont néha szükségük lehet egy teljes értékű mobilszámítógép tudására. Hasonló terméket már több gyártó (például a Sony) is megjelentetett, viszont ezek rövid, néhány órás üzemidejük miatt nem lettek túl népszerűek.

A DualCor által kidolgozott kettős, mobiletelefon-PC architektúra viszont éppen a takarékosságot szolgálja: a gyártó ígérete szerint a gép vegyes üzemmódban akár 8 órán keresztül is működik egy feltöltéssel. A felhasználó minden program futtatásakor megválaszthatja, melyik hardvereszközre van szüksége: a komolyabb szerkesztési munkákhoz vagy prezentációkhoz elindítható a PC, e-mailezéshez vagy a naptár használatához viszont elég lehet a PDA, miközben a hibrid másik fele pihen.

A készülékről képet még nem tettek közzé, legfontosabb paramétereit azonban már tudni lehet: a körülbelül 17x8 centiméteres, 3 centiméter vastag masina egy 12,7 centiméteres képátlójú kijelzőt kapott, amelyre tollal is lehet írni. A gép PC-részének lelke egy 1,5 gigahertzes takarékos Via processzor 1 gigabájt memóriával, a mobiltelefon-részt pedig egy Intel processzor működteti 128 megabájt RAM-mal és 1 gigabájt flashmemóriával. A cPC emellett egy 40 gigabájtos merevlemezt is kapott, amelyet mindkét eszköz használ.

A DualCor arra is megoldást talált, hogy a cPC kijelzőjét (amelynek fényereje nagyobb az átlagos tenyérgépekénél) hogyan lehet külön chip nélkül TabletPC üzemmódban, érintőképernyőként használni. A gép a hozzá gyártott dokkolóállomás segítségével billentyűzetre és monitorra csatlakoztatva asztali PC-ként is használható lesz. A cPC-t jövő év elején hozza forgalomba a gyártó körülbelül 1500 dolláros (több mint 315 ezer forintos) áron. Ugyan a laptopok árának csökkenésével a mobileszköz különösen drágának számít, tudása és hosszú üzemideje miatt még mindig kelendő lehet, állítják a CNet által megszólaltatott elemzők.

Érdekesség, hogy a 2001-ben alapított DualCor hardvereszközt ugyan még nem dobott piacra, alapítói nem ismeretlenenek az IT-üzletágban: Bryan Cupps és Tim Glass indította el az első internetes pizzafutár-céget, a Cyberslice-t még a kilencvenes évek közepén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről