A TDK már árulja az írható Blu-ray lemezeket

Vágólapra másolva!
Lejátszó és író ugyan még sehol nincs, de a japán cég már árulja a kéklézeres, nagy felbontású DVD-k írható és újraírható változatát.
Vágólapra másolva!

A TDK minden más gyártót megelőzve megkezdte az újfajta, írható Blu-ray lemezek forgalmazását az Egyesült Államokban. A kéklézeres korongokból egyelőre csak az egyrétegű, 25 gigabájtos változatot lehet majd kapni: az egyszer írható változat 20 dollárba (körülbelül 4500 forintba), az újraírható változat pedig 25 dollárba (körülbelül 5500 forintba) kerül majd - adta hírül a CNet.

A lemezekre így több mint 5 hagyományos, vagy 3 kétrétegű DVD-nek megfelelő adatmennyiség fér majd, nagyjából egy műsoros DVD áráért. A Blu-ray lemezek drágább, kétrétegű, ezáltal dupla kapacitású, 50 gigabájtos változatait csak pár hónappal később hozza majd forgalomba a cég: ezekből 48 dollár (10 500 forint) lesz az írható, és 60 dollár (13 200 forint) az újraírható változat.

Az újfajta lemezekből, úgy tűnik, jóval a hozzájuk szükséges meghajtók érkezése előtt tárazhatnak be a vásárlók. A Sony ugyanis májusra ígéri első PC-s Blu-ray meghajtóit, az asztali lejátszók pedig csak nyáron érkeznek majd. A másik nagy felbontású DVD-formátumot, az olcsóbb, de kisebb kapacitású HD DVD-t Japánban már megvásárolható készülékekkel egyött mutatta be a Toshiba. Ugyancsak kedden jelentette be a japán Fujitsu, hogy a cég júniusban fogja piacra dobni első olyan számítógépét, melyek Blu-ray meghajtóval lesz felszerelve. Az ázsiai piacra szánt új asztali konfiguráció 37 collos laposképernyővel lesz egybeépítve, ára azonban igencsak borsos lesz, közel egymillió forintnak megfelelő összeget kell fizetni majd érte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről