Üzembiztosabbá teszi az internetet a Telekom

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom mintegy 1,5 milliárd forintos beruházással új generációs, nagy teljesítményű internet-alapú gerinchálózatot épített ki. A rendszer lehetővé teszi a le- és feltöltési sebesség növelését, és olyan hálózati eszközök szolgálják ki, amelyek alkalmazásával az üzemszünetek is jelentősen csökkenni fognak - ígéri a cég.
Vágólapra másolva!

A nagyteljesítményű gerinchálózat kialakításával a társaság az IPTV és internetes telefon mellett az interneten túlmutató, az alkalmazások és előfizetők egyedi kezelésén alapuló szolgáltatások - például on-demand filmletöltés, interaktív játékok - bevezetésére is képessé válik.

Az új generációs gerinchálózatot két darab új generációs, Cisco CRS-1-es útválasztó alkalmazásával állítják üzembe. A hardver másodpercenként terabites sebességgel képes adatokat továbbítani, és akkora a teljesítménye, hogy akár az itthon működő több mint 1 millió darab széles sávú kapcsolat duplájával is elboldogul, így lehetővé teszi az előfizetők által elérhető sávszélesség további növelését is.

A bővítés az ügyfelek számára közvetlenül érzékelhető előnye, hogy az új útválasztók rendszerszoftverét akár üzem közben is lehet frissíteni, így a karbantartások idejére sem áll le városokban, városrészekben az internet. Mindez főként az olyan IP-alapú szolgáltatások elterjesztése érdekében fontos, mint például az IPTV, ezen ugyanis csak működő internetkapcsolat esetén lehet tévéadásokat nézni. A rendezvényen elhangzott, hogy a napokban üzembe álló két útválasztó két különböző helyen üzemel, s redundáns működésű, azaz az egyik hibája esetén a másik hardver veszi át a feladatát. A társaság végcélként éves szinten legfeljebb 2-3 órás szolgáltatás-kiesési rátát szeretné elérni.

Forrás: [origo]
A Cisco CRS-1

A Cisco CRS-1 (Carrier Routing System) nevű terméke a világ legnagyobb kapacitású internetes útválasztójaként 2004-ben került be a Guinness-rekordok könyvébe. A felépítésétől függően akár 92 terabites sávszélességet is biztosítani képes CRS-1 útválasztórendszer - amelyet több CRS-1 összekapcsolásával hoznak létre - a megfelelő hálózati és adatátviteli megoldásokkal kiegészítve számtalan lehetőséget tár a felhasználók elé. A technológia átviteli sebességét jellemzi, hogy például az Egyesült Államok kongresszusi könyvtárának teljes gyűjteménye 4,6 másodperc alatt tölthető le a segítségével, vagy akár egymilliárdan is játszhatják ugyanazt az online játékot.

Az [origo]-t kiadó T-Online Magyarország Zrt. a Magyar Telekom-csoport tagja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!