A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nemsokára mobilozhatnak az európai légiutasok

Vágólapra másolva!
Drága lesz és csak egy bizonyos géptípuson elérhető, de hamarosan elindulhat a fedélzeti mobilszolgáltatás néhány európai légitársaságnál, miután az Európai Unió megadta rá az engedélyt.
Vágólapra másolva!

Európában elsőként három légitársaság, az Air France, a brit BMI és a portugál TAP biztosít lehetőséget utasainak elsőként, hogy a repülőgépen mobiltelefonáljanak. A mezőnyben a franciák a leggyorsabbak, ők már egy hónapon belül elindítanák a szolgáltatást, és a sajtóértesülések szerint a fapados Ryanair is gyorsan szeretne csatlakozni a klubhoz, valamint a British Airways és hosszú távon a Malév is foglalkozik a gondolattal.

A technológiának az EU-s jóváhagyás ellenére megvannak a korlátai: az OnAir által kifejlesztett fedélzeti mobilhálózatot jelenleg csak Airbus gépekbe szerelik be, és mivel a rendszer nem a földi mobiltornyokon, hanem műholdon keresztül kommunikál a távközlési hálózatokkal, csak nagy magasságban - 3000 méter fölött - használható. Erre a megoldásra azért van szükség, mert földi mobilhálózat rádióhullámai megzavarhatják a repülőgépek műszereit, ezért a jeleket még a repülőgépen belül gyűjtik össze egy, a fedélzeten végigfuttatott antennával, és így sugározzák őket tovább egy speciális parabolaantennával.

A légi mobilozás emellett igen drága is lesz, egy perc beszélgetés 2,5 dollárba (460 forint), egy sms elküldése pedig 50 centbe (92 forint) kerül majd. Bár az OnAir felmérései szerint a légi utasok 80 százaléka szeretné utazás közben használni a mobilját, a vélemények megoszlanak a szolgáltatással kapcsolatban: míg sokakat zavar, hogy repülés közben el vannak vágva a külvilágtól, addig mások az utazás nyugalmát féltik a folyamatos mobilcsörgéstől.

A fedélzeti mobilrendszert éppen ezért egy gombnyomással teljesen kikapcsolhatja, vagy csendes üzemmódba kapcsolhatja a személyzet, ami azt jelenti, hogy csak az sms- vagy e-mailszolgáltatás használható. A légi mobilozás azonban továbbra sem lesz megengedett az Amerikába tartó transzatlanti járatokon, mivel az USA biztonsági okokból tiltja a szolgáltatást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!