A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Új fotós eszközök nyaraláshoz

Vágólapra másolva!
Hamarosan megjelennek a boltokban a Jobo legújabb termékei: a photoGPS nevű automatikus helymeghatározó eszköz és a Spectator hordozható háttértárak. A nyári fotók rögzítésére és nézegetésére szánt kütyük 40, 80, és 120 gigás kivitelben érkeznek.
Vágólapra másolva!

Még tavasszal mutatta be a német családi vállalkozás az idei újításait, melyek várhatóan már júliusban kaphatóak lesznek a hivatalos közlemény szerint. Bár az utóbbi időben valamelyest veszített népszerűségéből, az 1923-ban alapított vállalat valaha széles körben ismert volt a fotósok között, elsősorban laborberendezéseiről. A NASA első Holdra-szállása (Apollo 11) során készített képeket is a cég berendezéseivel dolgozták fel.

Legújabb fejlesztésük, a JOBO photoGPS a fényképezőgép vakupapucsára illeszthető kiegészítő, amely automatikusan rögzíti a földrajzi koordinátákat és az időpontot minden egyes fotó exponálásakor. Ezután készenléti üzemmódba helyezkedik, vagyis minimális energiafelhasználással működik, majd a kamera vakuszinkronja újra üzembe helyezi a következő fénykép rögzítésekor.

A photoGPS beépített memóriájában tárolt adatokat később a számítógépre letöltve egy Mac OS X és Windows kompatibilis szoftver dolgozza fel és szinkronizálja a fotókkal, az EXIF adatok közé ágyazva egyrészt a koordinátákat, illetve külön extraként az adott országot, várost, irányítószámot, utcanevet, közelben lévő ismert helyszínt is. Ezután a megfelelő képböngészőben az EXIF adatok alapján kiszűrve a felvételeket pillanatok alatt láthatók az adott helyszínen készült fotók. Az új típusú helymeghatározó ára Európában 149 euró, azaz 37 ezer forint lesz.

Kevésbé újszerűek, de szintén érdekesek a JOBO Spectator háttértárolók. A 2,5 colos kijelzővel felszerelt készülékek képesek beolvasni a CompactFlash, SecureDigital, és MemoryStick szabványú kártyákat egyaránt, illetve ezek tartalmáról biztonsági mentést készítenek a beépített tárolóra. Ez utóbbi mérete típustól függően 40, 80, illetve 120 gigabájt lehet, vagyis egy átlagos nyaralásra bőven elegendő. A TV-kimenettel is ellátott eszközök fogyasztói ára 249, 299, és 379 euró, vagyis megközelítőleg 61 ezer, 74 ezer, és 93 ezer forint lesz.

Forrás: [origo]

JOBO photoGPS

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!