Kaméleon-billentyűzet háromszázezerért

Vágólapra másolva!
Az orosz art.lebedev tervezőstúdió piacra dobta a billenyűzet-kiosztást a gombokon megjelenítő eszközét, amely első bejelentése óta izgalomban tartotta a számítógépezőket.
Vágólapra másolva!

A dizájnos Optimus Maximus billentyűzeten ugyanis nem hagyományos gombok vannak, hanem minden egyes billentyű egy-egy önálló OLED-kijelző, amely a hozzá rendelt karakter, funkció vagy szoftver ikonját jeleníti meg. A sötét alapon megjelenő billentyűképek mindenféle fényben jól láthatók, és használat közben is változnak: a Shift lenyomására például minden betű nagyra vált a billentyűzeten is.

A billentyűzeten így a felhasználó akkor is megtalál minden gombot, ha billentyűzetkiosztást vált, illetve az eszköz képes a játékok vagy szerkesztőprogramok speciális funkciókiosztásának megjelenítésére is (mint ahogy az alábbi videón is látható). A funkcióbillentyűkhöz akár a kedvenc weboldalak ikonjai is hozzárendelhetők, hogy jól láthatóan elérhetők legyenek. Az OLED-kijelzős gombok egyetlen hiányossága, hogy animált képet nem jelenítenek meg, bár a technológia ezt lehetővé tenné. A Gizmodo tesztje alapján gépelni sem rossz a Maximuson, ám a gombok kissé nagyobbak a megszokottnál, és sűrűbben is helyezték el őket.

A Lebedev-stúdió különleges kiegészítőjét valószínűleg nem az átlagos PC-felhasználók fogják megvásárolni: az eszközt 1256 eurós, vagyis több mint 320 ezer forintos áron lehet megrendelni a gyártó honlapján fekete és fehér színben. Az Optimus Maximus első példányait New Yorkban, a Wired magazin kütyüboltjában állították ki, és az orosz gyártó még mindig csak előrendeléseket vesz fel - így a vásárlóknak még mindig várni kell rá egy kicsit, bár a cég először idén márciusra ígérte a termék piacra dobását.

Az első, évekkel ezelőtti termékbejelentés sikere nyomán egy miniatűr változat is készült az Optimusból, amely csak három, nagy méretű billentyűt tartalmaz, és a kedvenc alkalmazások vagy weboldalak programozhatók be rá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!