Boldog, boldogtalan üzengetett az ünnepek alatt

Vágólapra másolva!
Jócskán megemelkedett a karácsonyi és szilveszteri időszakban a mobilos üzengetési kedv: egy átlagos hétköznap üzeneteinek többszörösét passzírozták át a mobilhálózaton az előfizetők.
Vágólapra másolva!

Újra nehezen összevethető adatokat küldtek a mobiltársaságok a karácsonyi és szilveszteri forgalomnövekedésről. Azt, hogy melyik társaság ügyfelei a legüzengetőbbek vagy hol a legnépszerűbb az mms, megbecsülhetetlen, de az biztos, hogy az év végén irdatlan mennyiségű szöveges és képes üzenetet küldözgettünk szerteszét. A Vodafone tájékoztatása szerint december 24-én az átlagoshoz képest hatszor annyi sms-t és négyszer annyi mms-t küldözgettek az ügyfelek, mint máskor. Az utána következő két ünnepnapon másfél-kétszer annyi üzenet ment kifelé a vodásoktól, mint máskor.

Távközlés-szociológusoknak ínyencség

A pannonosok 24-én az átlagos hétköznapokhoz képest négyszer annyi sms-t és ötször annyi mms-t küldtek - furcsa, úgy tűnik, a Vodafone-előfizetők inkább a szöveget, a pannonosok inkább a képet részesítik előnyben, de ezen elmélkedjenek a távközlés-szociológusok, már ha ilyesfajta diszciplína létezik egyáltalán. Egy pannonos átlagosan öt szöveges üzenetet küldött.

Pontos adattal egyedül a T-Mobile szolgált: 18 millió sms-t szórtak szét a világba a magenta ügyfelek a háromnapos ünnep alatt - 24-én például óránként összesen félmillió üzenetet küldözgettek az előfizetők - percenként tehát több mint nyolcvanezret. Huszonnegyedikén egyébként hétszer annyi sms ment ki a hálózatból, mint egy hétköznapon.

Szilveszterkor mindenki bőbeszédűbb

A szilveszter sem volt kevésbé bőbeszédű: a vodás ügyfelek szilveszterkor tizenkétszer annyi szöveges és majd' háromszor annyi képes üzenetet küldtek mobiltelefonjukról, mint más napokon. A Pannonnál csak négyszer annyi üzenet küldését regisztrálták - igaz, ez az sms és mms üzenetekre egyaránt vonatkozik. A telefontársaság szerint a tavalyihoz képest tíz százalék a növekedés - ebben azonban semmi meglepő nincs, mivel az előfizetői létszám is cirka ugyanolyan mértékben növekedett. 17 és fél milliónyi üzenetről számolt be a T-Mobile, ami hatszor annyi, mint egy átlagos napon. A vállalat a képes üzenetek számáról nem adott hírt.

Bár a 2007. negyedik negyedéves adatok nem állnak rendelkezésre, de a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2006-os statisztikái szerint az év utolsó negyedévében 418 millió sms és 7,6 millió mms keringett a mobilhálózaton - ebbe beleértve mindhárom mobilszolgáltatót. Az év végi rekordok általában valóban csak az ünnepnapokra jellemzők, tavaly például az utolsó negyedévben már kevesebb mms-t küldtek, mint az azt megelőzőkben.

Kezdik kihasználni a mobilinternet adta lehetőségeket az előfizetők: a Pannonnál arról számoltak be, hogy 24-szer akkora adatforgalmat bonyolítottak az ügyfelek, mint egyébként egy átlagos hétköznapon. A Vodafone-nál pedig 26-án 28-szoros, december 31-én 14,5-szeres forgalomnövekedést regisztráltak. Érdekesség, hogy miközben a mobil internetre az ünnepek alatt nagyon rákaptak az ügyfelek, a budapesti internetközpont adatai látványos forgalomnövekedésről nem adnak számot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!