Üzlet lett a magyar tudományos felfedezésből

Vágólapra másolva!
Tavaly január óta bejárta a világsajtót a Gömböc nevű magyar találmány. A Rubik-kockához hasonlóan a fantasztikus matematikai keljfeljancsi is nemzeti jelképünkké kezd válni - úgy látszik már a vállalkozók is megtalálták a benne rejlő lehetőséget.
Vágólapra másolva!

A hírnév egy cikkel kezdődött, amely egy igen neves amerikai matematikai folyóirat, a Mathematical Intelligencer címlapjára került. A cikk szerzői - a Gömböc feltalálói - Várkonyi Péter, az 1997-es fizikai diákolimpia ezüstérmese és Domokos Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia legfiatalabb tagja - mindketten építészmérnökök -, ezzel egy évtizedes sejtést sikerült igazolniuk, amely egy ma is élő matematikus nevéhez fűződik.

A Gömböc az első olyan homogén test, amelynek csupán egy stabil és egy instabil, vagyis összesen kettő egyensúlyi helyzete van. Gyakorlatilag egy a tudomány által előállított tökéletes keljfeljancsi. A találmánynak nagy jelentősége van a biológiában, hiszen segítségével megmagyarázható a teknősök páncéljának formája is. A Gömböc megalkotása konstruktív bizonyítása Vlagyimir Igorjevics Arnold orosz matematikus 1995-ös sejtésének, mely szerint létezik olyan homogén test, melynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van. Ezt a tulajdonságot nevezik úgy is, hogy a test mono-monostatikus.

Hogy jön ide az üzlet?

A Gömböc mintegy másfél év alatt odáig jutott, hogy nemzetközi szinten is ismertté tette felfeldezőit, sőt a 2010-es világkiállításon is helyet kap majd hazánk pavilonjában - kreativitásunkat szimbolizálva. A Gömböc feltalálói egy weboldal segítségével újabb rajongókat szereztek találmányuknak. A honlap tartalmaz minden információt, képeket, sőt videót is arról, hogy miként is áll talpra a bonyolult modell.

Az oldalon nem csak információkat szerezhetünk, hanem akár saját Gömböcre is szert tehet a látogató: a 2007 számozott darab egyikét, akár névvel gravírozva is megvásárolhatják. Az ár azonban kicsit borsos - 240 000 forint. A Gömböc-biznisz odáig gyűrűzött, hogy egy német oldalon már különböző anyagokból is megrendelhető a dekoratív kivitelezésű hungarikum. Az ár itt is elég magas, hiszen a legolcsóbb aluötvözetből készült terméke mintegy 500 eurót (kb. 115 ezer forintot) kóstál.

A Gömböc működéséről alapos videó is található a YouTube-on, ami tovább erősíti a találmány hírnevét. A Gömböc egyébként egyértelműen mutatja, hogy miként lehet felépíteni egy jó sajtójú termékre akár egy egész vállalkozást, miként illeszkedik a marketingstratégiába a média, az internet és a keresőmarketing.

(PCWorld)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről