A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl

Egér a lézer ellen

Vágólapra másolva!
Néhány napja adtunk hírt a Microsoft új, Explorer Mouse nevű egeréről, amely nem görgős, de nem is optikai, vagy lézeres szenzorral szerelték fel, Bluetrack névre hallgató letapogató technológiájának köszönhetően a gyártó ígérete szerint csaknem bármely felületen lehet használni. Szerkesztőségen belüli hétpróbának vetettük alá egy optikai és egy lézeres egérrel versenyben a legkülönbözőbb sík részeit tesztpályának használva a konyhapadlótól a terasz kövéig.
Vágólapra másolva!

Mint azt a múlt héten megírtuk, a Microsoft legújabb egere esetében kifejezetten arra utaztak a fejlesztők, hogy azt a legkülönbözőbb felületeken is használni lehessen - hiszen a laptopok korában egyre többen távolodnak el az íróasztaltól számítógépükkel, még ha csak ideiglenesen is. Az október közepén boltokba kerülő Explorer Mouse esetében a működőképességet egy újfajta, BlueTrack névre keresztelt technológia segítségével valósították meg, amely a hagyományos, ledes megvilágítást használó optikai, vagy a drágább, fejlettebb lézeres megoldásoknál is biztosabb működést ígér.

Kék fény és könnyű görgő

Első pillantásra az Explorer Mouse semmiben nem tér el fent említett társaitól, a bekapcsolást követően aljából az utcai versenyjárgányokról ismert kékes fény világít. Bár valóban látványos, szerencsére néhány másodperc után ki is alszik, így nem zavarja használója szemét a cég korai egereivel szemben, amelyek hátoldalán bivalyerős fényű diódákat láttak célszerűnek beépíteni a tervezők - ráadásul az energiát sem fogyasztja feleslegesen. Az új egér ugyanis vezeték nélküli átvitellel működik, a jeleinek közvetítésére szolgáló miniatűr USB-s egységet pedig be lehet pattintani az aljába, s ennek hatására kapcsol ki: ez nagyon praktikus megoldás, mivel így garantáltan nem marad otthon a kütyü utazás alkalmával.

Az alapcsomagban mellékelnek még egy hagyományos, nikkel-fémhidrid ceruza-akkumulátort és egy konnektorba dugható töltőt is. Ez utóbbit a közel egy hetes tesztelés alatt egyszer sem használtuk, de az egér még mindig bírja töltéssel, ezek alapján a Microsoft által megadott három hetes üzemidő reálisnak tűnik. Kivitelét tekintve az Explorer Mouse elég igényesnek mondható, aljára fémkeret került, bár a csúszófelület teljes egészében műanyagból van. Jobbkezesek számára meglehetősen kényelmes a fogása, a balkezesek azonban felejtsék el, ergonómiája miatt számukra használhatatlan az eszköz. A jobb és a bal gombbal egyaránt komfortosan lehet klikkelni, és tesztelőnk a baloldali, csíkszerű ívű előre-hátra billentyűket is kényelmesen tudta használni, egyedül a görgőt találta túl könnyen forgónak, de ezt is meg lehetett szokni egy nap alatt.

Padlótól az üvegig

De lássuk, hogyan teljesít a hagyományos, optikai és lézeres riválisokkal szemben a BlueTrack! A szerkesztőségünkben akadt mindegyikből egy-egy példány (az egyik a híres baktériumgyilkos típus volt, a másik a redmondi cég egyik régebbi, olcsó perifériája), hétféle felületen próbáltuk ki őket. Ha az adott felületen használni lehetett őket, egy pontot kaptak az eszközök, ha nem, pontlevonás járt érte.

1. próba: étkezőasztal

A nem túl nagy kihívást jelentő első próbafelületen mindhárom versenyzőnk helytállt, ami nem is csoda, hiszen egy minimálisan érdes műanyagfelületről van szó, rég rossz lenne, ha egy egér nem működne rajta.


Forrás: [origo]

BlueTrack-egér: rendben (+1 pont)
optikai egér: rendben (+1 pont)
lézeregér: rendben (+1 pont)

2. próba: szőnyegpadló

Az irodaházak belsejéből jól ismert ipari kivitelű szőnyegpadló már megosztotta a mezőnyt, meglepő módon ezen a lézeregér hasalt el, a régi jó optikai, illetve a Microsoft új egere viszont használható volt.

Forrás: [origo]

BlueTrack-egér: rendben (+1 pont)
optikai egér: rendben (+1 pont)
lézeregér: rossz (-1 pont)

3. próba: bütykös PVC

Talán a metró biztonsági sávjára hasonlít leginkább szerkesztőségünk konyhájának PVC borítása, amelyet kiálló köralakú bütykök tesznek csúszásmentessé. Ezen a felületen az optikai egér hasalt el, a lézer és a BlueTrack viszont helytállt, jár nekik a pont.

Forrás: [origo]

BlueTrack-egér: rendben (+1 pont)
optikai egér: rossz (-1 pont)
lézeregér: rendben (+1 pont)

4. próba: gyűrött kanapé

Belső megbeszéléseinknek helyt adó tárgyalónk színes kanapéi egyik egéren sem fogtak ki: mindhárom típust lehetett használni a kissé gyűrött, de azért még épp elegendő mértékben kemény felületben egy kis stikában való netezésre. Sőt, mivel csak az Explorer Mouse volt vezeték nélküli kivitelű a három versenyző közül, ez volt a legnehezebb, tehát ez süllyedt be leginkább a habszivacsba. Mindenesetre úgy tűnik, ha csak a fotelben szeretne egerészni, nem kell lecserélni a meglévő egeret - kivéve ha az még a régi golyós típus, azt mindenképpen.

Forrás: [origo]

BlueTrack-egér: rendben (+1 pont)
optikai egér: rendben (+1 pont)
lézeregér: rendben (+1 pont)


5. próba: kültéri padlólap

A szinte folyamatosan zuhogó esőben túl sok esélyünk nem volt, de a tetőkert kapujában leguggolva gyorsan a rücskös kültéri padlólapon is böngésztünk egy sort. Ezen a megmérettetésen az optikai és a BlueTrack-egér jutott át, a lézeres elhasalt.

Forrás: [origo]

BlueTrack-egér: rendben (+1 pont)
optikai egér: rendben (+1 pont)
lézeregér: rossz (-1 pont)

6. próba: beltéri padlólap

Az előszoba kövén ücsörögve szeret netezni? Akkor a BlueTrack-egérre van szüksége! Ugyan valamennyire mindhárom egeret lehetett használni ezen a próbán, az optikai egér nagyon akadozott, de a lézeres esetében is szaggatott volt a kurzor útja. Előbbitől egy pontot, az utóbbitól fél pontot vontunk le.

Forrás: [origo]

BlueTrack-egér: rendben (+1 pont)
optikai egér: rossz (-1 pont)
lézeregér: kicsit rossz (-1/2 pont)


7. próba: üveglap

Meglepő eredményt kaptunk akkor, amikor az összes nem golyós egér ellenségének tekinthető üvegfelületeken teszteltük az eszközöket. Először egy bekeretezett fotó üvegén tologattuk őket, ezt követően pedig a hűtőszekrény egyik eltávolított polcán. Az optikai egyik esetben sem működött, tehát 2 mínuszpont a jutalma, a lézeres csak a képen működött, a polcon nem, a Microsoft egere pedig csak a fridzsider üveglapján volt használható, a fotó kifogott rajta. Az utóbbi két típus teljesítményét 0 ponttal díjaztuk.

Egyébként a gyártó promóciós anyagában eleve az szerepel, hogy a BlueTrack nem használható átlátszó vagy tükröződő felületen, tesztünkbe viszont azért került be ez a próba is, mert teljesen életszerű igény egy üvegasztalon használni az egeret, amelyre általában csak egy papírlap lehelyezése után nyílik mód.

Forrás: [origo]

BlueTrack-egér: részben (0 pont)
optikai egér: rossz (-2 pont)
lézeregér: részben (0 pont)

Összegzés

Rövid tesztünkön az Explorer Mouse 6 pontot ért el, az optikai egér 0 pontos, a lézeregér pedig 0,5 pontos egyenleggel zárt. Ezek alapján úgy találtuk, a BlueTrack tényleg jobban használható az egéralátéttől vagy az íróasztaltól eltérő felületen, bár azt ennyi idő alatt nem tudtuk megtapasztalni, mennyivel jobban tolerálja a szennyeződést. Sajnos ennek a technológiának is gyengéje az üveg, és igazából azt sem tudjuk elképzelni, hogy néhány fotelből netező elvetemülten kívül kinek van szüksége erre az egészre, amikor az íróasztaltól távol a laptop tapipadja is megteszi - az eladási adatokból biztosan kiderül majd. Eredeti rendeltetésének megfelelően használva igazából nem sok különbséget tapasztaltunk egyik egér között sem, a Microsoft terméke kényelmes, balkezesekkel nem kompatibilis példány, amit csak ritkán kell tölteni, 17 ezer forintos ajánlott árával nem a legdrágább, de persze nem is a legolcsóbb lesz a boltokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!