A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Elindult a negyedik mobilnet szolgáltató

Vágólapra másolva!
A Pannon HSDPA hálózatán keresztül december végén elindult az Enternet mobilinternet szolgáltatása - igaz, ugyanannyiért, de kevesebb csomagot kínál, mint a Pannon.
Vágólapra másolva!

A hazai mobilpiacon tapasztalható állóvízben némi változást jelenthet az Enternet frissen bejelentett lépése, miszerint a Pannon meglévő harmadik generációs hálózatát és szolgáltatásait egyfajta nagykereskedelmi konstrukcióban igénybe vevő szolgáltató az ADSL-alapú internet és telefon szolgáltatás mellet már vezeték nélküli hozzáférést is kínál előfizetőinek. A december 17-én bejelentett szolgáltatásról már 2007-ben is lehetett hallani, de az Enternet álláspontja szerint ekkor még maga a hálózat és a piac sem volt kellően érett egy ilyen jellegű együttműködéshez. Az Enternet így az első olyan vállalat, amely a három hazai, mobil licenccel rendelkező cégen kívül kínál mobil-szolgáltatást.

Ugyanazt, ugyanannyiért

Az Enternet jelenleg gyakorlatilag a Pannon két legdrágább csomagját kínálja, fillére megegyező áron. Az 5 és 10 GB forgalmat engedélyező csomagok mellet sajnos a korlátlan világháló elérést biztosító opció egyelőre nem érhető el. A Pannon hálózata 3,6 és 7,2 Mbit/sec névleges letöltési sebességre képes, amely a gyakorlatban másodpercenként 2-4 megabitnyi adatforgalmat jelent. Magyarország első MVNO szolgáltatója (mobile virutal network operator - virtuális mobilszolgáltató) kizárólag internet-elérést kínál az új csomagokon keresztül.

Az Enternet egyelőre a hozzáadott értékekkel tud versenyre kelni a piac további szereplőivel: ilyen szolgáltatás a fix IP-cím, a webtárhely, az e-mail szerver vagy esetlegesen a hang-alapú kommunikáció megvalósítására képes VOIP technológia. Az Enternet, mivel eredetileg ADSL csomagokat értékesít, így a vezetékes és a vezeték nélküli megoldásokat is tudja egyszerre kínálni. A felhasználónak így lehetősége nyílik az otthonában a ma még megbízhatóbb és gyorsabb kapcsolatot biztosító változatot használni, illetve utazás során igénybe lehet venni a mobilinternet nyújtotta lehetőségeket, és mindezért a hónap végén csak egy összesített számlát kap az előfizető.

A szolgáltatás lefedettségi térképe egyelőre megegyezik a Pannon által lefedett területekkel. Az operátorok korábban mereven elzárkóztak az ehhez hasonló kezdeményezésektől, de mint az az ADSL piacon is megfigyelhető, a nagykereskedelmi formában nyújtott internet elérés iránt már évek óta jelentős a kereslet az alternatív szolgáltatók részéről, így csak idő kérdése volt, hogy a rengeteg pletykát és találgatást mikor követi gyakorlati megvalósulás a mobilinternet terén is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!