Már javítják az elszakadt netkábeleket

Vágólapra másolva!
Kettőt már javítanak a Földközi-tengeren elszakadt interkontinentális távközlési vezetékek közül, a harmadikhoz pedig útban van a mentőcsapat. A hírek szerint egy kisebb, negyedik vezeték is megsérült múlt pénteken.
Vágólapra másolva!

A France Télécom hozzálátott a pénteken elszakadt tenger alatti távközlési vezetékeinek javításához a Földközi-tengeren - adta hírül a BBC. A kábelszakadásra valahol Szicília és Tunézia partja között került sor, és összesen három vezeték sérült meg, ebből kettőt üzemeltetnek a franciák (SEA-ME-WE3 és -4), a harmadik (FLAG) indiai tulajdonban van.

A pénteki esemény a BBC szerint még mindig súlyos gondokat okoz több közel-keleti országban a távközlési hálózatok működésében, bár a France Télécom a hétvégén közölte, az érintett forgalom nagy részét sikerült átirányítani. A brit hírportál szerint ezzel csak Egyiptomban sikerült helyreállítani az összeköttetéseket.

A francia javítócsapat egy Hector nevű, távirányítással működő robot-tengeralattjáróval keresi meg a szétszakadt kábelvégeket. A szakemberek szerint maga a keresés is jó ideig eltarthat, mivel ha egy hajó horgonya szakította el a vezetékeket, mint ahogy azt sejtik, akkor több kilométeres távolságra elvonszolhatta magával a kábelt. A vezetékek javítását azután a helyszínre érkezett hajók fedélzetén végzik, de ez is hosszadalmas művelet, mivel szálanként kell rendbehozni a kábeleket.

Egy negyedik vezetéket is elvágtak

A France Télécom becslései szerint a SEA-ME-WE4-et december 25-re hozzák majd rendbe, a SEA-ME-WE3 javítása pedig év végéig eltarthat majd. A FLAG-et üzemeltető Reliance Globalcom hajója még úton van a helyszínre, és a cég szerint a héten el tudják végezni a szükséges javítást - adta hírül a Telegeography.com a cég közlemény nyomán. A távközlési portál szerint egy negyedik, Szicília és Málta közötti kábel is megsérült pénteken, a GO-1, azonban nem tudni, hogy ez hozzájárult-e a Közel-Keletet érintő szolgáltatás-kieséshez.

A Földközi-tengeren idén év elején szakadt el kettő a három nagy, Európa és Ázsia közötti összeköttetést biztosító vezeték közül, és nem sokkal később az Arab öbölben is megsérült egy kábel. A vezetékek sérülése már csak azért is súlyos gondokat okoz az érintett országokban, mert ezeken a vezetékeken bonyolódik a kontinensek közötti távközlési forgalom legnagyobb része. A tenger alatti kontinentális talapzatra fektetett vezeték a legolcsóbb nagy kapacitású technológia (a műholdas összeköttetés ennél nagyságrendekkel drágább), viszont, mint a mostani eset is mutatja, igen sérülékeny.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről