Sms-t küldhet bárki az űrbe

Vágólapra másolva!
Az ausztrál tudományos hét apropóján egy helyi webszájt ingyenes lehetőséget kínál arra, hogy bárki legfeljebb 160 karakter hosszúságú üzenetet a 20,3 fényévnyire, vagyis 194 billió kilométerre lévő Gliese 581 d exobolygóra, amely valószínűleg a Földhöz hasonló atmoszférával bír.
Vágólapra másolva!

A www.HelloFromEarth.net oldalon augusztus 24-éig, azaz még 12 napon át lehet a legfeljebb 160 karakter hosszúságú - azaz a mobiltelefonos sms-ekével megegyező formátumú -, angol nyelven írt, az űrbe való kiküldésre szánt üzeneteket regisztrálni. Az üzenetek szövege, a mellettük megadott név, és a küldő hazája bárki számára megtekinthető lesz, és csak akkor kerül rögzítésre, ha a küldő e-mail címére küldött levélben lévő jóváhagyó linkre is rákattintanak.

Az oldalról a Gliese 581 csillag körül keringő exobolygó egyikére, a Gliese 581 d-re küldik majd el. Bár ennek a planétának a tömege becslések szerint hétszerese bolygónkénak (bár a mérési eredmények folyamatosan változnak), és feltehetőleg nem a Földünkre hasonlít, mégis elképzelhető, hogy sok folyékony víz van a belsejében. Az üzeneteket a NASA canberrai rádióteleszkópján továbbítják majd az űrbe, bár céla érni csak mintegy húsz év múlva fog.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről