A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy

Gyengén startolt az új mobilos Windows

Vágólapra másolva!
Szerdán jelent meg a Microsoft új mobiltelefonos operációs rendszere, a Windows Mobile 6.5, amely csupa rossz kritikát kapott. A szoftvercég még ennek ellenére is bizakodik a platform sikerében.
Vágólapra másolva!

A Microsoft az eredeti tervek szerint a mobilos operációs rendszeréből is a 7-es verziót jelentette volna meg, akárcsak az asztali Windowsból, amely szintén a napokban jelenik meg. A fejlesztés sorozatos csúszásai miatt azonban csak egy négy alverzióval fejlettebb verziót hozott ki a meglévő, 6.1-es szoftverből, a 6.5-öst, amit szinte minden tesztelő elégtelen próbálkozásnak ítélt meg, főleg a konkurenciával összehasonlítva.

Még a Zune is jobban sikerült

A windowsos okostelefonok ugyan elsősorban az üzleti életben terjedtek el, a legtöbb kritikus, például a BusinessWeek vagy a PC World szerzői mégis az ott még kevésbé preferált iPhone-nal hasonlították össze a friss rendszert, amely új sztenderdeket fektetett le az érintős készülékek kialakítása terén. Az új Windows Mobile-ban az egyik legfontosabb változás, hogy az érintős kezelőfelületet a kor követelményeinek megfelelően úgy alakították ki, hogy az ujjal is vezérelhető legyen, ne csak érintőpálcával.

A ZDNet.com Windows Mobile 6.5 bemutatója

A legtöbb új Windowsos mobiltelefon azonban továbbra is stylussal érkezik majd, és a felhasználói felület kritikusai szerint hiába próbálkozott a Microsoft, a pálcáról nem is lehet lemondani. A kezdőképernyőn és a programok gyorsindítására szolgáló menün kívül ugyanis nem sok változás van a grafikus felületeken.

A kritikák szerint érezhető, hogy a fejlesztők félmunkát végeztek, ami a Gizmodo szerint különösen látványos, ha a mobilos operációs rendszert összevetjük a Microsoft legújabb Zune zenelejátszójával. Az európában egyelőre nem forgalmazott Zune tervezői a blog szerint meg tudták oldani, hogy szép és kényelmes felületeken keresztül lehessen vezérelni a készüléket, amivel látványosan lelépték a mobilos Windowson dolgozó kollégáikat.

Forrás: [origo]

A szoftverbolt egyelőre csak az USA-nak jó

A kritikák nem mulaszják el megemlíteni azt sem, hogy a 6.5-ös Windows Mobile hiába gyorsabb és szebb az elődeinél, az alapjaiban mit sem változott az évek során, ugyanaz a kiöregedett Windows CE mobil operációs rendszer adja a magját, mint eddig. A ZDNet szerint ezért egyenesen értelmetlen a közeljövőben megjelenő Windows 6.5-ös készülékekre lecserélni a meglévő okostelefont.

A felhasználók körében érthetően komoly várakozás előzte meg a Windows Mobile-os szoftverbolt, a Windows Marketplace for Mobile bevezetését, amelyen keresztül kényelmesen, gyorsan, egy helyen érhetők el a platformra írt szoftverek. Hiába van azonban több mint húszezer alkalmazás a mobilos windowsra, a ReadWriteWeb szerint a teljes katalógusból csak az amerikai felhasználók válogathatnak, mivel más országokban a Microsoft csak a honosított mobilos alkalmazásokat tette letölthetővé a szoftverboltból. Így fordulhatott elő, hogy a bevezetés után a holland mobilosok csupán kettő programhoz férhettek hozzá, mivel az országban, ahol az angolt a legtöbben anyanyelvi szinten beszélik, nem fordítottak le ennél több alkalmazást a fejlesztők. A Gizmodo szerint a Windows Mobile-os szoftverek másik baja, hogy rendszerint túl vannak árazva a hasonló funkciókat kínáló iPhone-os programokhoz képest.

A Microsoft szerint minden rendben

A Microsoft a Windows Mobile megjelenése után, úgy tűnik, a füle botját sem mozdította az első kritikákra. A PC Worldnek a cég mobilos üzletágért felelős alelnöke, Andy Lees úgy nyilatkozott, nem ért egyet azzal az állítással, hogy a fogadtatás negatív lett volna. "Sokféle kritika születik", monda a lapnak Lees, "a felhasználók részéről pedig jók a visszajelzések".

Forrás: [origo]

A szoftvercég bízik benne, hogy az újonnan megjelenő körülbelül 30 Windows Mobile-os készülék majd meggyőzi a tömegeket. A legtöbb új modellt a HTC mutatja be, de lesz a választékban például Samsung és Toshiba okosmobil is. A PC World értékelése szerint viszont az új, hiányosságokkal teli operációs rendszer kevés lesz ahhoz, hogy javítson a Microsoft piaci részesedésén az okostelefon-piacon. A windowsos mobilok részaránya az év második negyedében 9 százalékra zuhant, vagyis 2006 óta nem volt ilyen alacsony, méghozzá úgy, hogy egy évvel korábban még 14,3 százalék volt.

Ezzel szemben az iPhone már 13,7 százalékos részesedéssel bír az okostelefonok piacán, és a konkurencia is erősít. A látványos, igen fejlett WebOS operációs rendszerrel ellátott Palm Pre például nagyon lelkes fogadtatásban részesült a kritikusok részéről, és a gyártó nemrég jelentette be friss fejlesztői programját, amelynek köszönhetően rengeteg új alkalmazás készülhet erre a platformra, immár ingyenesen is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!