A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy

Wikileaks: A kínai kormány áll a Google feltörése mögött

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok vezetése szerint a kínai kormány koordinálta azt a hackertámadást, amely tavaly év végén érte a Google cég helyi képviseletét - derül ki a Wikileaks nevű szervezet által kiszivárogtatott bizalmas dokumentumokból.
Vágólapra másolva!

A New York Times vasárnap számolt be arról, hogy a titkosított vagy bizalmas dokumentumok forrásmegjelelölés nélküli publikálására specializálódott szervezet a Google feltörését érintő dokumentumokat is nyilvánosságra hozott. Mint ismeretes, a Google az év elején jelentette be, hogy a Kínából való kivonulást fontolgatja, mivel rendszereit még 2009 decemberében egy komoly hackertámadás érte: a behatolók valószínűleg webes beléptetőrendszeréről szereztek meg belsős információkat.

A kínai kormány koordinálhatta a támadásokat

A kiszivárogtatott dokumentumok szerint az amerikai kormány a rendelkezésére álló információk alapján úgy véli, a Kínai Kommunista Párt politikai irodája áll a támadás mögött. A kínai hatóságok a Google mellett egyéb nyugati vállalatok rendszerei ellen is támadást intéztek a kibertérben - derül ki a pekingi amerikai követséghez eljuttatott - és a Wikileaks által kiszivárogtatott - sürgönyből, amely egy meg nem nevezett kínai forrásra hivatkozik.

A nyilvánosságra került bizalmas információk alapján a Google elleni támadás egy koordinált kibertámadás része volt, amelyben kínai kormányzati szervek, privát biztonsági szakemberek és az ázsiai ország vezetése által felbérelt hackerek is részt vettek. Az akció keretében a Dalai Láma számítógépeire is behatoltak, és külföldön élő kínai disszidensek Gmail-fiókjaiba nyertek betekintést. Az amerikai kormány eddig nyilvánosan sosem vádolta meg a kínai vezetést azzal, hogy annak kezdeményezésére vitték volna véghez az internetes támadásokat.

Életeket sodorhat veszélybe

A Fehér Ház egyébként komoly kritikával illette a Wikileaks napokban zajló legújabb kiszivárogtatási kampányát, mert szerinte az meggondolatlan cselekedet, amely diplomaták és más személyek életét sodorja veszélybe. A szervezet szervereit egyébként a hétvégén támadás érte, ám az közölte, újságokon keresztül ennek ellenére is nyilvánosságra fogja hozni a birtokában lévő bizalmas iratokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!