Életképtelen zseni törte fel a Stratfort

Vágólapra másolva!
Húsz évet ülhet börtönben a LulzSec és Anonymous hackercsoportok tagjaként letartóztatott aktivista, aki a Stratfor privát biztonságpolitikai céget is feltörte. Jeremy Hammondot még az anyja is életképtelen zseninek tartja.
Vágólapra másolva!

Már ismerik a bíróságokon a huszonhét éves Jeremy Hammondot, akit az FBI tartóztatott le múlt héten egy nagy razzia keretében - írja a Computerworld magazin amerikai kiadása. A férfi tiltakozó akciók, szélsőséges csoportok elleni hackertámadások és egyéb nem teljesen törvényes aktivista megmozdulások miatt került eddig a bíróság elé.

Húsz évig ülhet Hammond

A LulzSec és AntiSec hacktivista csoportok tagjakén elkövetett tetteiért akár húsz éves börtönbüntetésre is ítélhetik. Hammondot azzal gyanúsítják, hogy behatolt a magán titkosszolgálatként is emlegetett Stratfor biztonságpolitikai cég szervereire és 860 ezer előfzizető adatait valamint hatvanezer bankkártyaszámot vitt magával.

Az önmagát anarchista kommunistának valló hackert először 2006-ban tartóztatták le, amikor egy konzervatív aktivista szervezet honlapjáról elemelt ötezer bankkártyaszámot. Hammond azt tervezte, hogy a kártyákról adományokat küld liberális szervezeteknek, ám nem volt érkezése elküldenie a pénzt. A betörésért másfél évet ült börtönben a férfi, 2008-ban szabadult. 2009 novemberében egy étteremben keveredett bajba Hammond. Egy holokauszttagadó beszéde ellen "tiltakozott erőszakosan", ám emiatt valószínűleg nem került börtönbe. 2010-ben 18 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott a hacker, mert az olimpia elleni tiltakozásként elégetett egy olimpiai zászlót.

Büszke volt az ügyeire a hacker

A Hammond és a többi hacker közti chatekből kiderül, hogy az aktivista nem szégyellte az összeütközéseit a törvénnyel. A beszélgetések szerint férfi több szállal kötődött militáns antirasszista csoportokhoz. Hammond nem csak beszélt a fogyasztói társadalommal való szembehelyezkedéssel, a freegan életformát követte, azaz csak mások által kidobott élelmet fogyasztott.

A férfi már diákkorában is többször keveredett hackelési ügyekbe. A gimnáziumban még megköszönték neki, hogy megmutatta a számítógépes rendszer hibáit, viszont az egyetemről már távoznia kellett egy hasonló csíny miatt. A hackert még édesanyja, Rose Collins is életképtelen zseninek nevezte a Chicago Tribune-nek adott nyilatkozatában. Hammond anyja azt mondta, hogy a fiának 168-as IQ-ja van, de bölcsességgel nem rendelkezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről