Ingyen Windowst kapnak a kalózok a Microsofttól

Vágólapra másolva!
Nagyvonalú, ám valószínűleg nem szándékos cselekedetet hajtott végre a Microsoft. A cégnek sikerült kiadnia egy olyan szoftverfrissítést, amely legálissá teszi a lopott Windows 8-akat.
Vágólapra másolva!

A Windows 8 kiadásakor a Microsoft megnehezítette a kalózok dolgát. Az új rendszerhez nem adnak ki olyan mennyiségi licenckulcsokat, amellyel több gépet lehet azonos kóddal feltelepíteni. A vállalati licencelés megmaradt, ám mindegyik telepítés egyedi kódot igényel. A Microsoft egy hibás frissítése azonban felborította a rendet, januárig bárki lophat magának legálisnak tűnő Windows 8-at - adta hírül a The Verge hírportál.

A kalózok már a nyár végén rájöttek arra, hogy a szigorítás ellenére a Key Management System nevű kódkezelő egy hibáját felhasználva 180 napra lehet aktiválni a tesztcélokra letöltött Windows 8-at. Ezt a rendszert jellemzően a tömeglicenceket aktiváló cégeknek hozta létre a Microsoft, de a kalózok is használatba vették.

A fél évre érvényes aktivációt most a Microsoft hibájából végelegesíteni is lehet. Ehhez még a rendszer motorházteteje alá sem kell benézni a kalózoknak. Elég egy bárki által elérhető Media Center frissítést telepítenek fel a számítógépükre. A frissítés előtt a gép 180 napos aktivációt ír, utána viszont csak azt nyugtázza, hogy az aktiváció korábban rendben lezajlott.

A The Verge hírportál tesztelte a magától működő törést, és sikeresen telepítettek PC-jükre egy kalóz Windows 8-at. A Media Centeres akció januárban ér véget, így a kalózoknak már csak másfél hónapjuk van a hiba kihasználására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről