Vágólapra másolva!
Csak mentőkutyák segítségével képes a célba érni, ám a romokon és törmeléken is áthatol az emberek mentéséhez kifejlesztett robotkígyó.
Vágólapra másolva!

A katasztrófák közben összeomlott épületek átvizsgálásánál gyakran használnak robotokat a nehezen megközelíthető helyek eléréséhez és feltérképezéséhez. A jelenlegi gépek azonban sokszor elakadnak a törmelékben, akadályozva a kutatást.


A Carnegie Mellon Egyetem kutatói már régóta kísérleteznek egy olyan robottal, amely a keréken vagy lánctalpon közlekedő gépekkel szemben a kígyók mozgását igyekszik reprodukálni. Az így megépített Uncle Sam nevű szerkezet olyan helyekre is képes eljutni, ahová más robotoknak nem sikerülne, kúszva, mászva vagy akár vízben úszva is. A fejlesztés során számos nehézséget kellett megoldania a kutatóknak, így például azt, hogy a folyamatos mozgás ellenére a robot által közvetített kép ne forogjon el az irányítók képernyőjén.

Uncle Sam, a kígyóformájú mentőrobot forrás: Carnegie Mellon University


A túlélők felkutatásának legnehezebb része továbbra is annak eldöntése, hol érdemes keresni, ebben még mindig a mentőkutyák a legjobbak. Az egyetem kutatói ezért mentőcsapatokkal működtek együtt, hogy kidolgozzanak egy olyan módszert, amellyel a legbiztosabban lehet a romok alatt hozzá nem férhető helyen eltemetett túlélők után kutatni.

A mentést vézgő szakemberek a robotot egy mentőkutya mellkasára erősítik, majd a romok közé küldik az állatot. Ha a kutya olyan helyhez ér, ahol szagot fog, de képtelen továbbmenni, ugatással jelez, ekkor a robot leválik mellkasáról és önálló kutatásba kezd. A sikeres mentőgyakorlatok után a tervezők most azon dolgoznak, hogy gyorsabbá tegyék a robotkígyót, így is értékes másodperceket nyerve egy éles mentés során.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!